Menţionez că toate fotografiile de pe acest blog sunt realizate de noi, iar marea majoritate a plantelor sunt fotografiate în propria noastră grădină.

vineri, 19 mai 2017

Irişi ( Stânjenei) - o încântare în straturi

Admiraţi frumuseţea multicoloră a familiei irişilor,  aceste bijuterii uşor de îngrijit ce nu trebuie să lipsească din nicio grădină. Sunt mai robuşti decât multe alte tufe şi impresionează printr-un spectru larg de forme şi culori. Bine îngrijiţi şi amplasaţi în locul potrivit, ei ne bucură mult timp cu flori superbe.
În tonuri calde de galben, portocaliu intens, purpuriu violet şi decorate cu cele mai variate combinaţii de forme şi modele, este clar că nici o altă floare nu prezintă o varietate cromatică la fel de mare. De la cei pitici până la cei înalţi, cu flori mari sau mici, irişii împodobesc grădinile la începutul verii. 
Contrastul dintre petalele florilor şi construcţia propriu zisă a florii este uimitor. Câte trei petale ridicate în sus formează coroana florii, iar în jos atârnă alte trei petale. Florile se mai numesc şi irişi cu barbă, datorită perişorilor fini care cresc pe petalele atârnătoare. Cu această perie formată din perişori fini, florile atrag insectele pentru polenizare. Forma florilor variază mult, de la cele cu margini netede până la cele cu petale ondulate sau chiar cu volănaşe.




















Generalităţi

Irişii şi-au căpătat numele după zeiţa greacă a curcubeului, deoarece cele peste 200 de soiuri diferite prezintă un spectru la fel de larg de culori. Marea familie de plante se împarte, în mare, în irişi care formează rizomi şi flori cu barbă, şi irişi care formează bulbi, cu flori fără barbă. 




















Înălţime

În funcţie de soi, între 10 şi 120 cm. Datorită diferenţei de înălţime, irişii cu barbă se împart în trei grupe:
- irişi pitici,  Iris Barbata - Nanay, ating o înălţime de numai 10 până la 40 cm şi înfloresc deja de la începutul lunii aprilie. Variantele pitice ale acestui soi se plantează la sfârşitul lui iulie.
- irişi medii,  Iris Barbata - Media, ating o înălţime de 40  până la 70 cm şi un timp de înflorire care începe de la sfârşitul lunii aprilie.
- irişi înalţi , Iris Barbata - Elatiori, înfloresc cel mai târziu, şi anume de la mijlocul lunii mai şi până în iunie, atingând o înălţime de 80 până la 120 cm.
Sfat: Plantaţi în grădină toate cele trei grupe, pentru a obţine o combinaţie interesantă de înălţimi şi o înflorire îndelungată. 

Culori

Galben, portocaliu, mov, alb sau mai bine spus toate culorile curcubeului, pastelurile şi degradeurile corespunzătoare.

Înflorire

În funcţie de soi, din februarie - martie până în august.
Regula de fier: cu cât irişii sunt mai mici, cu atât mai devreme apar florile. Irişii pitici înfloresc la sfârşitul lunii martie, iar soiurile mari în mai şi iunie. O floare stă deschisă aproximativ 4-5 zile.

Loc

Rizomii preferă un loc însorit, într-un loc ferit cu sol uscat. Irişii nu suportă solul acid şi ud, ci pe cel uscat.  
Atenţie: irişii nu fac flori la umbră.

Îngrijire

Toate soiurile sunt viguroase şi modeste. Cel mai bun moment de plantare este după ofilire,  din iunie până în octombrie. Premisa unei creşteri bune este un strat însorit şi bogat în substanţe nuritive, un sol uscat şi permeabil, ferit de umezeala stătută. Rizomii se plantează la suprafaţă, astfel încât o treime să iasă din pământ. Tufele bătrâne se separă, pentru întinerire. 
Soiurile noi ale irişilor înalţi fac o mulţime de flori, până la zece pe o tulpină. Ele se deschid de sus în jos. Florile ofilite trebuie îndepărtate.

Înmulţire

După 3 - 4 ani, irişii devin prea bătrâni.  Dacă doriţi să-i înmulţiţi scoateţi rizomul din pământ, după înflorire, iulie-august şi cu un cuţit ascuţit separaţi mai multe părţi din rizomi. Pe fiecare bucată trebuie să existe câte o frunză şi câteva rădăcini fine. Pentru a dezinfecta locurile de tăiere, puneţi pe acestea, cu pensula, praf de cărbune. Frunzele de pe bucăţile separate trebuie scurtate o treime, pentru a evita transpiraţia excesivă. În cele din urmă, bucăţile se lasă la uscat aproximativ trei zile. După aceea se plantează într-un loc însorit. De acum irişii au suficient timp pentru a creşte până vine iarna.  Prin separare plantele se înmulţesc şi întineresc în acelaşi timp.
Sfat: Cine doreşte să decoreze casa cu irişi, trebuie să taie tulpinile imediat după ce bobocii încep să se coloreze.





















Succes în grădinărit! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu