Menţionez că toate fotografiile de pe acest blog sunt realizate de noi, iar marea majoritate a plantelor sunt fotografiate în propria noastră grădină.

sâmbătă, 6 iunie 2015

Clematite - Stele florale pe suporturi suspendate

Am căutat o plantă căţărătoare curajoasă, cu flori splendide, care să înflorească abundent mai mulţi ani. Am găsit Clematis, în traducere "lăstar flexibil", care pe lângă lăstarii lungi de câţiva metri ea oferă şi altceva: flori de vis. Clematita se numără fără îndoială printre cele mai frumoase plante căţărătoare. Cu flori bătute, simple, mici şi delicate ca nişte clopoţei sau mari cât palma, clematitele pot egala trandafirii căţărători în privinţa frumuseţii şi splendorii florale. Sunt plante căţărătoare ( lujerul cu aspect de liană are cârcei care-i permit plantei să se "caţăre" şi să se fixeze pe diferite suporturi), care ne încântă cu florile lor din primăvară până toamna, ele pot atinge până la 10 metri înălţime. Clematitele sunt cunoscute pentru varietatea lor: ele cuceresc orice suport de căţărat, înfrumuseţează straturile de flori, gardurile şi pereţii; peste pergole, ele creează acoperişuri înflorite şi dau naştere, alături de trandafiri, unor spectacole de vară fascinante.
Ea este regina neîncoronată a plantelor căţărătoare care îmbogăţeşte grădina noastră cu farmecul ei unic.
Alegerea soiului potrivit

Care este cea mai potrivită clematită? Este foarte greu să alegem planta preferată din bogăţia sortimentului. Alături de loc, culoarea şi mărimea florii, hotărâtoare este perioada de înflorire. În principiu, la clematite se face deosebirea între soiurile care înfloresc primăvara şi cele care înfloresc vara. Alegerea soiului depinde în primul rând de perioada de înflorire preferată a fiecăruia. Varietăţile care înfloresc vara sunt de obicei mai robuste decât cele care înfloresc  primăvara şi rezistă mai bine la veştejirea specifică plantei. 
Unul dintre soiurile închise la culoare este "Hakuookan". Sfat: florile mov arată foarte bine alături de
 trandafirii galbeni.
Multe dintre sortimentele de hibrizi de clematite cu flori mari care înfloresc vara au fost cultivate în a doua jumătate a secolului XIX. La acea vreme, în Europa exista o adevărată manie a clematitelor. Nu a durat prea mult până când temuta veştejire a clematitelor ( o boală specifică) le-a decimat. Numai cele mai bune soiuri au supravieţuit până astăzi. Pentru horticultorii moderni, sănătatea se află astăzi printre cele mai importante scopuri ale cultivării unor soiuri noi şi viguroase, care să reziste bine în orice condiţii. În Europa de Est se cultivă anual soiuri noi, îmbunătăţite, cu flori foarte mari, din clematite de pădure. Aceste frumuseţi pline de flori păstrează farmecul natural care deseori lipseşte multor hibrizi care au suferit încrucişări şi selecţii multiple de-a lungul anilor. Când alegeţi un hibrid de clematită pentru propria grădină, este bine să ştiţi care soiuri sunt rezistente şi se potrivesc cel mai bine grădinii voastre. Pentru orice tip de suport de căţărat, la soare sau la umbră, există soiuri sau varietatea care să se potrivească.
Datorită florilor strălucitoare, soiul "Dr Ruppel" iese mult în evidenţă
Clematis "Niobe"
Suplă şi delicată, uneori capricioasă, clematita este regina neîncoronată a plantelor căţărătoare care te cuceresc de la prima vedere. Însă există o regină fără pretenţii? Aceste frumuseţi încântătoare au nevoie de îngrijiri speciale.  
Reguli de plantare şi îngrijire

* Dacă le plantaţi corect, vă veţi bucura mult de flori. Cel mai bun moment de plantare este din august până în octombrie, când pământul este cald, dar clematitele pot fi plantate tot anul.
* Plantaţi-le într-un sol uşor şi bine drenat, afânat cu nisip sau turbă. Rădăcinile nu trebuie plantate culcate şi nici prea aproape de zidul casei, ci la o distanţă de aproximativ 40 cm de zid, astfel încât să poate fi udate de ploaie. Distanţa  dintre groapă şi suport nu trebuie să fie prea mare, căci altfel lăstarii se îndoaie sau cresc în direcţia greşită, în loc să se caţăre vertical pe suport.
* Este bine ca rădăcina să fie plantată la umbră, iar tulpina să crească la soare ( condiţiile variază, însă, în funcţie de soi). Folosiţi pentru asta un arbust pitic, o tufă de trandafiri sau orice altă floare care să ţine în permanenţă umbră la rădăcină.
* Groapa de plantare trebuie să fie de două ori mai mare decât rădăcina. Dacă pământul este lutos, amplasaţi pe fundul gropii un strat de pietriş sau nisip, pentru drenaj.
Umpleţi groapa de plantare cu pământ afânat, de calitate.
Legaţi lăstarii individual pe suportul de căţărat.
După prima înflorire, îndepărtaţi toate capsulele de seminţe pentru a nu obosi planta. Este bine de ştiut că soiurile cu flori bătute fac flori simple la a doua înflorire.
* În primul an e bine să tăiaţi tulpina la aproximativ 50 cm deasupra unui nod pentru a-i da posibilitatea să se ramifice.
*  Udaţi abundent pentru ca rădăcinile să se prindă cât mai bine. Atenţie, clematitele sunt sensibile la umezeala stătută.
* În cazul în care planta moare subit ( există o ciupercă ce le atacă), tăiaţi-o de la rădăcină  fiindcă de cele mai  multe ori unele exemplare vor răsări din nou, însă în sezonul respectiv planta nu mai face flori. Preventiv, puteţi să le stropiţi în perioada verii cu insecticide speciale ( se găsesc în florării). Dacă  clematita îşi lasă brusc lăstarii şi frunzele să atârne şi devine maro, înseamnă că este atacată de ofilirea specifică. Două ciuperci diferite declanşază boala. Tăiaţi planta, la primele semne, până la pământ, de regulă,  clematitele înmuguresc după un timp din ochii subterani. Prevenire: evitaţi orice rănire a lăstarilor ( de exemplu din cauza melcilor), menţineţi pe cât posibil frunzele şi lăstarii uscaţi, evitaţi umezeala stătută şi îndepărtaţi covorul prea des de plante de la picioare, ca şi frunzele bătrâne. Frunzele mereu ude vor fi atacate de ciuperci, iar rănile lăstarilor provocate de melci sunt porţi de intrare pentru sporii care duc la veştejire. Rădăcinile însă, nu vor fi infectate şi din ele vor răsări muguri noi.
* Clematitele sunt mature doar din al treilea an de viaţă.
Micuţul nostru iaz văzut printre florile clematitei "Hakuookan"
Tăierea corectă pentru clematita dvs

Clematitele se împart în trei grupe, care se taie în moduri diferite.

Grupa de tăiere 1: Speciile sălbatice Clematis montana şi Clematis alpina, cu toate soiurile lor, care înfloresc devreme (în aprilie/ mai) se încadrează în această categorie. Ele nu se taie, căci ambele specii îşi formează bobocii în vara şi toamna anului precedent.

Grupa de tăiere 2: Aici intră toţi hibrizii cu flori mari care înfloresc de 2 ori pe an (mai/ iunie şi august/septembrie). Soiurile cunoscute sunt: "Dr. Ruppel", "Lasurstern","Nelly Moser" sau "The President".  Îndepărtaţi, toamna târziu, lăstarii morţi şi pe cei slabi şi scurtaţi lăstarii rămaşi cu 10-20 cm.
Grupa de tăiere 3: Toate clematitele care înfloresc vara, din iulie, intră în această grupă. Tăiaţi toate aceste specii şi soiuri puternic, până la 20-50 cm deasupra pământului. Cel mai bun moment pentru această tăiere este în noiembrie sau decembrie.
Sfat: Tăind tulpinile din anul anterior la lungimi diferite este posibil să întârziaţi dezvoltatea florilor. Tulpinile care sunt tăiate mai mult vor face flori mai târziu faţă de cele care sunt tăiate mai puţin. Această tehnică poate extinde perioada de înflorire.
Florile clematitei " Daniel Deronda" face din mai flori  mari violet,  cu aspect mătăsos şi strălucitor
Înmulţirea clematitelor

Clematitele se înmulţesc prin butaşi. Vara, tăiaţi din lujer fragmente lungi de circa 10 cm pe care au apărut două perechi de frunze şi rupeţi perechea de sub acestea. Plantaţi-le la 4-5 cm adâncime într-un amestec de turbă şi nisip în părţi egale, într-o răsadniţă pe care o veţi menţine la o temperatură de 15-18 grade. După 4-6 săptămâni, când rădăcinile vor fi suficient de dezvoltate, transplantaţi plăntuţele în ghivece de 8  cm în diametru, într-un compost pe bază de humus. Iarna, puneţi vasele în locuri răcoroase şi la adăpost de vânt, dar nu la o temperatură prea mare ca să nu le stimuleze creşterea. Dacă, primăvara, rădăcinile au umplut vasul, mutaţi plantele într-un ghiveci mai mare, cu acelaşi pământ. Probabil că dimensiunile nu vor fi încă potrivite pentru a sădi planta pe locul ei definitiv, de aceea, pe timpul verii, ţineţi-o într-un loc răcoros şi la umbră ( pentru a-i menţine proaspete rădăcinile, îngropaţi vasul cu tot în pământ). Speciile ierboase pot fi înmulţite şi prin divizarea tufelor şi răsădirea în locul destinat din grădină.

Clematite în ghiveci

Există soluţii şi pentru cei care locuiesc la bloc şi îşi doresc în balcon sau pe terasă clematite, ele pot fi cultivate în ghiveci. Pentru cultura în ghiveci, potrivite sunt soiurile de clematite care rămân mici, au o perioadă lungă de înflorire şi fac parte din grupa de tăiere 3. Aşa sunt, de exemplu, hibridul "Pillu" şi soiul Clematis viticella "Aotearoa". Termenul anual de tăiere este în noiembrie / decembrie, cu această ocazie efectuându-se o tăiere puternică, până la 20 - 50 cm deasupra solului. 
Pe balcon şi terasă clematitele împodobesc locurile însorite sau umbrite, cu condiţia ca irigarea să fie făcută corect: pământul trebuie să fie mereu uşor umed, iar plantele care stau la soare trebuie udate mai mult. Cele mai multe clematite preferă un loc semiumbrit până la însorit. Vasul trebuie să aibă un volum de minimum 20-30 l şi să dispună de găuri de scurgere a apei pe fund. Pentru a evita umezeala stătută, pe fundul vasului se pune un strat de pietriş. Pentru iernarea clematitelor din ghivece este nevoie de un spaţiu ferit de ger şi răcoros. În aer liber ghivecele se împachetează într-un material protector şi pământul se acoperă cu frunze. 
Bine de ştiut: Florile de vară plantate la baza ghiveciului creează un microclimat răcoros în zona rădăcinilor.
Sfat: Alegeţi soiuri care înfloresc vara şi folosiţi  pământ de flori de calitate. 
Iată 10 soiuri de clematite care pot fi cultivate în ghivece: Carnaby, James Mason, Janis Rupleans Nr.1, Konigskind, Pillu, Princess Diana, Will Goodwin, Mia ( Syn. Marine), Red Pearl şi Arabella.
Multi Blue - soi aparte ce nu trebuie să lipsească din colecţia iubitorilor de clematite

Soiurile de clematite pe care noi  le avem şi pe care le recomandăm cu drag.

1.  Clematis " Hakuookan"

Flori bătute, catifelate,  mari de până la 15 cm face hibridul de clematită " Hakuookan"(numele japonez se referă la "coroana albă" de stamine din mijloc). Florile apar foarte aproape unele de altele şi înfrumuseţează zidurile, gardurile sau bolţile din grădină.  Este un soi cultivat cu succes prin parcurile poloneze, nu foarte pretenţios, şi mai presus de toate cu o înflorire foarte bogată de două ori pe an, în mai/ iunie şi în august/septembrie. La prima înflorire florile sunt  duble, iar la a doua înflorire florile vor fi simple. Cu cât sunt mai favorabile condiţiile de iernare, cu atât mai bogată este producţia de flori. Planta ajunge la o înălţime de 5 metri şi este o raritate printre colecţionari.
2. Clematis "Daniel Deronda"

"Daniel Deronda" este un soi apărut încă din 1882. Florile mari cu câte 8 petale, sunt de culoare albastru-violet. Înfloreşte pe tot parcursul verii. La început de sezon florile sunt semi-duble, urmate apoi de flori simple. Este originară din America de Nord şi este unul dintre cele mai reuşite soiuri. De altfel, în anul 1993 soiul Daniel Deronda a fost distins cu "Royal Horticultural's prestigious Award of Garden ( AGM) ca recunoaştere a frumuseţii sale deosebite. Atinge 2,5 metri înălţime şi este o alegere minunată pentru un spalier amplasat în plin soare.
3. Clematis "Dr Ruppel"

Unul dintre cele mai frumoase soiuri de clematite  este "Dr Ruppel" care impresionează prin florile mari, având ca diametru 20 cm, de culoare roz. Înfloreşte în mai/ iunie şi în august/septembrie. În prima perioadă de înflorire florile sunt mari cu 8 petale, iar în a doua perioadă de înflorire florile vor avea doar 6 petale. Creşte şi se dezvoltă uşor, preferă locurile însorite dar se dezvoltă bine şi la semi-umbră. Nu este pretenţioasă faţă de soluri, însă le preferă pe cele bine drenate cu o umiditate medie. Tolerează foarte bine poluarea atmosferică şi temperaturile scăzute. Dr Ruppel este considerată unul dintre soiurile cu flori mari ce oferă imagini minunate dacă se plantează pe boltă la intrare în grădină.


4. Clematis "Niobe"

Un soi spectaculos şi fascinant, de origine poloneză este clematis "Niobe" cu flori mari care ajung în momentul în care sunt complet deschise la 15 cm în diametru. Prima înflorire are loc la sfârşitul lunii mai începutul lui iunie şi dă o mulţime de flori cu petale catifelate. 


La începutul înfloririi, culoarea petalelor este roşu-burgundi, iar marginile petaleleor sunt mai deschise la culoare. În centru florii se poate observa staminele lungi, de culoare galbenă. Un boboc deschis complet, arată ca o stea ce are colţurile curbate spre exterior şi o coroană galbenă în mijlocul acesteia. Clematis Niobe se înalţă până la 2 metri şi creşte foarte bine pe spalieri plasaţi în plin soare. Al doilea val de înflorire este în august/septembrie. Este un soi cu rezistenţă ridicată la îngheţ, tolerând bine temperaturi de până la -30 de grade Celsius.

5. Clematis "Miss Bateman"

O clematită cu flori gingaşe, albe şi elegante are soiul "Miss Bateman". Iniţial florile au dungi fine de culoare verde deschis, centrul roşu ciocolatiu şi frunzele de un verde mediu. Florile stelate mari de 10-15 cm au un parfum încântător (asemănător parfumului de frezia) motiv pentru care recomand să fie planta în apropierea unei terase sau filigorii. Înfloreşte în mai/ iunie dar ne încântă pentru a doua oară cu florile sale şi în august/ septembrie. Rezistă la soare dar şi în zonele umbrite ale grădinii, ajungând la maturitate până la 3 metri.

6. Clematis "Multi Blue"
"Multi Blue" este un soi de excepţie printre hibrizii de clematite cu flori mari şi bătute: cu cât sunt mai favorabile condiţiile de iernare, cu atât mai bogată este producţia de flori. Florile de culoare albastru - violet au centrul alcătuit din petale mai mici, ascuţite, albastru - argintii. Se plantează într-un loc însorit sau la semiumbră, într-un sol bogat în humus şi minerale. Florile duble primăvara şi simple la sfârşitul verii, cresc atât pe lăstarii tineri cât şi pe cei vechi, decorând cu uşurinţă un perete sau o pergolă. Planta creşte până la 2 m înălţime fiind un soi compact şi rezistent. Înfloreşte toată vara până toamna, cu o pauză în perioada caniculară. Multi Blue este genul de clematită care combinată cu soiurile " Miss Bateman" şi "Pillu" vor fi  o atracţie deosebită în grădina dv. 
7. Clematis "Rhapsody"  

Flori delicate, în formă de stea ne oferă hibridul "Rhapsody", un soi perfect atât pentru grădină cât şi pentru terasă. Florile luxuriante, albastre - violet, apar din mai până la sfârşitul verii pe lăstarii vechi din sezonul trecut. 
Sfat: Clematis Rhapsody arată foarte bine alături de trandafiri galbeni.
8. Clematis "Esther"

Clematis Esther a fost creată în 2015, este o clematită cu flori simple, de 8-10 cm în diametru în frumoase nuanțe de mov. Înflorește în lunile mai - iunie, august- septembrie.

                                                                 9. Clematis "Pink Fantasy"

Pink Fantasy este un soi de clematis care se potriveşte foarte bine într-un loc umbrit, însă cu toate acestea poate creşte în orice loc. Înfloreşte din iulie până în septembrie şi face flori roz cu o dungă mai închisă la culoare pe mijlocul petalei. Este o clematită compactă care nu creşte mai mult de 2,5 m.

Suporturi speciale  pentru clematite

Plantele  căţărătoare longevive au nevoie de suporturi speciale cum sunt: obeliscurile, bolţile, gardurile, pergolele, spalierii, copacii sau arbuştii, ele acoperind suporţii cu o adevărată perdea florală. Pe lângă spalierii de lângă gard confecţionaţi din lemn, am optat şi pentru o  boltă, tot  din lemn construită, pe care trandafirii şi clematitele să se caţăre în voie. Bolţile decorează cele mai celebre parcuri şi grădini din lume, şi pentru că necesită foarte puţin spaţiu, ele se întâlnesc din ce în ce mai des şi în grădinile mici.
În imaginile următoare pe trunchiul unui copac creşte hibridul cu flori albe" Miss Bateman", la piciorul filigoriei îşi etalează florile  catifelate soiul "Niobe", pe spalier ne încântă cu florile sale foarte mari soiul " Daniel Deronda", iar bolta special amenajată se colorează din mai datorită soiurilor "Hakuookan şi Dr. Rupple". Soiurile "Rhapsody" şi "Pink Fantasy", cu flori delicate în formă de stea, îşi revarsă bogăţia de flori pe suporţii de fier forjat alături de alte plante perene.









































Parteneri de vis: clematitele şi trandafirii căţărători

Trandafirii căţărători şi clematitele creează o combinaţie foarte îndrăgită de grădinari. Dacă alegeţi bine soiurile, viaţa în comun a celor două frumuseţi va fi foarte armonioasă. Pretenţiile clematitelor seamănă foarte bine cu cele ale trandafirilor. Iubesc soarele şi preferă un pământ uşor acid, bogat în substanţe nutritive şi bine afânat în profunzime, cu un drenaj foarte bun al apei. Pământul nu trebuie să se usuce niciodată complet şi are nevoie să-i administraţi în mod regulat îngrăşământ potrivit. Trandafirii căţărători şi clematitele  se înţeleg nu doar în privinţa locului şi a îngrăşământului, ci şi în privinţa protecţiei. Ambele plante pot fi atacate de făinare, păduchi şi alte boli care cauzează pete pe frunze. Folosirea unei soluţii de protecţie face bine atât trandafirilor, cât şi clematitelor.
Clematita cu flori roz "Dr Ruppel" este acompaniată de trandafirul "Sympathie" roşu aprins
Sfat: Dacă doriţi să amplasaţi clematita şi trandafirul căţărător pe un suport de urcat special pentru ele, atunci plantaţi mai întâi trandafirul şi lăsaţi-l timp de un an sau doi să prindă bine rădăcini în acel loc. Abia după aceea puteţi planta şi clematita, la o distanţă de 50 cm faţă de trandafir, pentru ca plantele să fie mereu bine aerisite.
Clematite & trandafiri: combinaţii perfecte.

O perioadă comună de înflorire a trandafirilor şi a multor soiuri de clematite face ca această combinaţie să fie irezistibilă. În grădina noastră şi-au găsit locul trei astfel de combinaţii. 
Galben - mov.
Florile mov închis ale clematitei "Hakuookan" se potrivesc foarte bine cu florile galbene ale trandafirului căţărător  " Graham Thomas".
Roşu - roz
Strălucirea trandafirilor roşii "Sympathie" este subliniată de clematitele cu flori roz ale soiului "Dr Ruppel".
Violet-roz
Florile albastru - violet ale clematitei "Daniel Deronda" pun în lumină florile de un roz delicat ale trandafirului căţărător" Schsengruss".

Cauţi o plantă căţărătoare cu flori delicate, care să transforme grădina, în fiecare sezon, într-un paradis floral? Eu am găsit soluţia potrivită. Lasă-te şi tu sedus de farmecul unic al clematitelor!

Succes în grădinărit! 

2 comentarii:

  1. multumesc pentru sfaturi ...minunat articol !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cel mai complet articol cu explicatii clare si scrise pe intelesul tuturor.

    RăspundețiȘtergere