Menţionez că toate fotografiile de pe acest blog sunt realizate de noi, iar marea majoritate a plantelor sunt fotografiate în propria noastră grădină.

duminică, 29 martie 2015

Crinii - Frumuseţi seducătoare (I)

Crinii, a căror denumire botanică este Lilium Candidum, se numără printre cele mai vechi plante de cultură din lume. Oamenii se bucurau de florile lor splendide deja de acum 5000 de ani. Prin încrucişări au luat naştere cele mai variate forme şi culori de flori. Unele soiuri fac până la 50 de flori pe o tulpină, altele miros foarte frumos. Mari sau mici, parfumaţi sau mai puţin parfumaţi, sălbatici sau nobili: crinii sunt splendizi şi nu trebuie să lipsească din nicio grădină sau terasă.
Crinii sunt plante bulboase care toamna târziu se retrag în organele lor subterane: frunzele se veştejesc, iar tulpinile mor. Plantele bulboase cresc fără probleme şi în ghivece. Bulbii de crini rezistă la ger în pământul din grădină, însă în ghivece aceste frumuseţi orientale au nevoie de protecţie. Pentru aceasta ghivecele se aşează în lădiţe de lemn, care au găuri de scurgere, iar  pământul se acoperă cu frunze şi vreascuri de molid. Mai comod este să amplasaţi crinii din ghivece în casă, într-un loc răcoros ( sub 10 grade) şi întunecat. Iarna nu udaţi crinii! În martie crinii se scot, se curăţă de pământ şi se replantează în pământ proaspăt. Puteţi scoate bulbii din pământ şi toamna, curăţaţi-i şi depozitaţi-i, uscaţi, în lădiţe sau pe rafturi situate în locuri întunecate.
Generalităţi: Crinii se disting  prin  forma florilor  şi mai ales prin parfumul cu care sunt înzestrate unele varietăţi. Au tulpini drepte şi puternice, cu o înălţime variind între 40 şi 150 cm, garnisite lateral de frunze verzi mai mult sau mai puţin late şi ascuţite,  cu nervuri paralele, ale căror număr scade spre vârful tulpinii unde înfloresc superbe flori grupate de obicei în ciorchini mari.
Înălţime: în funcţie de soi, 40-150 cm.
Culori: albi, galbeni, roşii, roz, portocaliu şi în degradeuri.
Înflorire: în funcţie de soi, crinii înfloresc din mai până în august.
Loc: preferă locurile însorite, dar vor "picioare răcoroase", aşa că plantaţi la baza lor plante pitice. În pământ proaspăt, bogat în substanţe nutritive.
Amplasare: în timpul înfloririi, crinii pun în umbră aproape toate celălalte flori. De aceea, în stratul de tufe trebuie să aibă destul loc şi să fie plantaţi în grupuri mici. Un loc în faţa unor arbuşti protejează crinii de vânt, iar fundalul întunecat pune în valoare culorile crinilor.
Plantare şi îngrijire: Deşi cele mai multe plante bulboase se pun în straturi toamna, crinii se pot planta foarte bine şi în timpul primăverii. Bulbii trebuie amplasaţi în pământ la o adâncime de 2-3 ori mai mare decât lungimea bulbului. Săpaţi o groapă adâncă de 12-15 cm. Dacă pământul din grădină nu este permeabil, amplasaţi sub bulbi un strat suplimentar de nisip, gros de 5 cm. Stratul de nisip protejeză bulbul de putrezirea cauzată de umezeala stătută. Afânaţi solul. Iarna protejaţi-i cu frunze.


În continuare vă prezint 30 de soiuri de crini  din grădina noastră.

Crin asiatic "Tango Strawberry"
Crin imperial " Stargazer"

Crin "Country Yellow"
Crin "Pink Expression"



                                                                   









Crin "Stardrift"
Crin " Con Amore"













Crin "Casablanca"
Crin "Symphony"



Crin " Netty' s Pride"
Crin " Orange Pixie"












Crin " Country Red"
Crin " Conca d' Or"











Crin "Patricia' s Pride"
Crin "Apeldoorn"




Crin " Tango Tigerplay"
Crin "Pixels mix"












Crin "Grand Parade Orange"
Crin "Sorbet"























Crin "Cocktail Twins"
Crin"African Queen"












Crin" Pup Art"
Crin "Love Story"

Crin"Oriental Lila"
Crin "Longiflora Lankon"
Crin "Lolypop"
Crin "Friso"
Crin "Dalian"
Crin "Dizzy"
Crin "Mero Star"
Crin "Arena"
Hibrizii orientali, cum sunt cei din fotografiile noastre, ating între 40 şi 150 cm înălţime. Florile mari, în formă de talere sau stele, apar din iunie până în august şi ţin cel puţin două săptămâni în vază.  O parte din aceste soiuri, cum sunt : Stargazer, Casablanca, Conca d ' Or sau Longiflora Lankon, fac flori parfumate.
Dacă odată cu trecerea timpului crinii cresc mai greu şi fac mai puţine flori, dezgropaţi bulbii din strat şi plantaţi-i pe cei mai puternici dintre ei în alt loc din grădină. Deoarece bulbii de crini se usucă repede, nu trebuie să-i depozitaţi mult timp, ei trebuie amplasaţi cât mai repede în straturile din grădină.
Succes în grădinărit! 

10 comentarii:

  1. Sa inteleg ca ai deschis acest blog nou dedicat gradinii? Ce bine! ;)
    Ti-am urmat sfatul si am cumparat si eu cativa bulbi de Stargazer. Nu i-am plantat inca pentru ca a plouat in weekend, culmea exact cand aveam timp de gradinarit :)) Ramane pe weekendul viitor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai înţeles perfect! :) Bine ai venit în "grădina mea" cu flori! Este primul comentariu de pe acest blog. :)
      Mă bucur, Stargazer rămâne pentru mine crinul perfect. Culori frumoase, flori mari şi un parfum irezistibil. O combinaţia perfectă.
      Nu-i bai, e cu atât mai bine. Dacă plantezi crinii în etape, vei avea flori toată vara.
      Şi aici plouă de câteva zile, dar mă bucur că pământul avea mare nevoie de apă. Acum şi gazonul arată mai bine şi florile cresc vizibil pe zi ce trece.

      Ștergere
  2. mi-e dor de gradinarit....
    legat de crini, sunt absolut superbi! bine, ptr mine si o frunza e suficient sa ma incante!:)
    voiam sa adaug un link dar nu il gasesc acum; asadar voi reveni...la un moment dat am postat o poza cu crini si am primit o "completare" f interesanta- o sa vezi cand gasesc link-ul, acum il caut :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi mie îmi este dor de grădinărit! :)
      Foarte interesant comentariul. Sinceră să fiu, nu am ştiut că sunt comestibili. Dacă eşti curioasă să afli ce poţi găti din flori şi frunze de crini, uite aici am găsit eu un material la fel de interesant. Nu de alta dar începuse să mă roadă curiozitatea. https://ierburiuitate.wordpress.com/2013/07/30/crinul-salbatic/

      Crinul din fotografia ta noi îl numim crin comun, pentru că se găseşte în toate grădinile. Creşte în tufe mari şi se înmulţeşte foarte repede, atât de repede încât greu mai scapi de el. Nu are parfum, dar face flori frumoase. Crinii din imaginile mele sunt crini imperiali şi asiatici, mulţi fără miros, care cresc din bulbi. Crinii aceştia comestibili cresc din tubercului care cică se gătesc la cuptor precum cartofii. :)
      Mulţumesc pentru completare, vizită şi aprecieri!

      Ștergere
  3. gata, l-am gasit! sa citesti la commenturi-nu stiu sa le scot din context :)
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200272629323254&set=a.1468640560860.2066960.1378977082&type=3&theater

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua,

    De unde as putea achizitiona 5 bulbi de crini CONCA D`OR si 5 bulbi de crini CASABLANCA ?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Soiul Casablanca l-am văzut de curând prin mall-uri. Conca D`or nu l-am mai găsit de ani de zile. Încercați pe site-urile de specialitate, cum ar fi https://www.bakker.ro/collections/flori-si-plante-bulbi-crini poate găsiți.

      Ștergere
  5. Ai adorpe crini. Miros dumnezeiește.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ador toate florile, miros dumnezeiește

    RăspundețiȘtergere
  7. Vreau și ieu toate felurile de bulbi de crini

    RăspundețiȘtergere