Menţionez că toate fotografiile de pe acest blog sunt realizate de noi, iar marea majoritate a plantelor sunt fotografiate în propria noastră grădină.

luni, 20 martie 2017

Primule - flori colorate care anunţă primăvara

Grădina are nevoie acum de mai multă culoare. Ce-ar fi să alegem primule? Ele sunt convenabile, multicolore şi uşor de îngrijit. Fie că le plantaţi în jardiniere, împreună cu năsturei şi narcise pitice, fie că le plantaţi la picioarele diferiţilor arbuşti, ca borduri sau pur şi simplu prin iarbă, aceste flori colorate creează bună dispoziţie. Perioadele trecătoare de frig nu le dăunează deloc, ele se supără doar dacă pământul este uscat, atunci florile şi frunzele încep să atârne fără vlagă.
Primulele sunt primele în adevăratul sens al cuvântului, pentru că ele se numără printre primele plante care înfloresc primăvara. Aceste flori curajoase de primăvară au deja pe întregul glob peste 550 de soiuri diferite. Sunt plante specifice ţărilor temperate sau calde, multe dintre ele fiind cultivate în scop ornamental. Primula are flori strălucitoare, deseori aromatizate, şi frunze care în multe cazuri formează o rozetă  radicală. Printre ele există specii adaptate cultivării în grădină şi altele care se cultivă în apartament.
Culori
Albe, galbene, roz, roşii, violet, liliachii, albastre; tivite cu alb sau împestriţate cu galben sau roz.
Timp de înflorire
Din februarie  până toamna târziu.
Înălţime
Până la 10 cm
Loc
Semi-umbrit
Amplasare
În jardiniere mixte cu flori de primăvară, în grădină ca şi borduri.
Cultivare
Toamna şi iarna, primulele preferă o temperatură în jur de 10-13 grade C, însă nu peste 16 grade C şi nici sub 7 grade C. Pentru a creşte în bune condiţii, este necesar să fie aşezate într-o poziţie cu foarte multă lumină, dar nu în bătaia directă a razelor de soare, şi cu o atmosferă aerisită, dar fără curenţi puternici de aer rece. 
Îngrijire
Menţineţi pământul umed, nu trebuie să fie nici prea uscat, nici prea ud. În timpul înfloririi, trebuie udate regulat pentru a menţine umiditatea compostului.  Din momentul în care apar bobocii se adaugă, din două în  două săptămâni, un îngrăşământ lichid în apa de udat. Pentru a prelungi perioada de înflorire, îndepărtaţi frunzele îngălbenite sau uscate şi florile ofilite.
Succes în grădinărit! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu