Menţionez că toate fotografiile de pe acest blog sunt realizate de noi, iar marea majoritate a plantelor sunt fotografiate în propria noastră grădină.

duminică, 13 august 2017

Căldărușe (Aquilegia vulgaris)

Căldărușa este o plantă perenă erbacee, cu creștere rapidă, care se mai numește, la unele popoare, boneta zânei ( sau boneta bunicii). Un nume, zic eu, foarte potrivit, căci zânelor și spiridușilor li s-ar potrivi foarte bine gracilele flori de căldărușe. Căldărușele grațioase, cu aspect de spiriduși, îmbogățesc orice grădină și sunt foarte robuste și capabile de trasnformare. Paleta cromatică a căldărușelor este impresionantă și cuprinde flori albe, galbene, roșii, roz, violet, albastre și chiar verzi sau negre. De asemenea, florile pot fi bicolore.




















Perioada de înflorire: primăvara. Deși florile în sine nu țin prea mult, perioada de înflorire durează din mai  până în iunie.
Sol: bogat în nutrienți, calcaros dar încărcat cu humus. Tolerează la fel de bine pământurile acide cât și pe cele alcaline, solurile bogate în humus, dar și pe cele sărace și nisipoase. Atenție însă: după ce căldărușa v-a cucerit inima cu toate calitățile ei deosebite, ea va încerca cu toate puterile ei să vă cucerească rapid toată grădina.
Loc: parțial umbrit. Preferă locurile luminoase dar nu în plin soare. Iubesc căldura, însă preferă temperaturile moderate.
Înmulțire: prin semințe. Perioada de însămânțare în răsadnițe se face în februarie  - martie, iar direct în grădină, în aprilie. Se însămânțează în sol afânat, la o distanță mare una de cealaltă. Plantele tinere se răresc astfel încât să existe 25 de cm între ele pentru a se putea dezvolta armonios. Căldărușele însă se pot auto-însămânța, dacă au spațiu liber suficient în jurul lor. 
Îngrijire: în perioada de înflorire sunt foarte însetate, având nevoie de udări periodice și abundente. Printr-o tăiere timpurile efectuată după ofilire, împiedicați înmulțirea plantelor prin semințe, și, în plus, le veți stimula să înflorească a doua oară. Mai există și varianta să lăsați plantele să crească așa cum se simt ele bine: nestingherite, nestăvilite și neîmblânzite. Astfel veți avea o grădină sălbatică și uluitor de frumoasă.
Înălțime: 50 -80 cm.
Sfat: Dacă tăiați tulpinile cu flori uscate pe ele, și le udați din abundență, plantele vor înflori din nou în toamnă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu