Menţionez că toate fotografiile de pe acest blog sunt realizate de noi, iar marea majoritate a plantelor sunt fotografiate în propria noastră grădină.

marți, 31 martie 2015

Dentiţa ( Bidens ferulifolia)

Bidens ( numită şi dentiţă sau doi dinţi) este o plantă potrivită pentru jardiniere şi suporturi suspendate. Îşi deschide, din aprilie până la primul îngheţ florile mici şi galbene pe tulpinile subţiri şi lungi. Aşezată în plin soare, ea creşte foarte repede, ajungând să creeze adevărate cascade florale într-un timp record. Uşor de îngrijit şi robuste, florile Bidens nu sunt influenţate de vânt şi ploaie. 
Mărime: lăstarii cresc la început orizontal, după care atârnă atingând până la 100 cm lungime.
Culoare: galben auriu, portocaliu şi roşu
Timp de înflorire: din aprilie până la primul îngheţ
Loc: cel mai bine în plin soare, însă se dezvoltă armonios şi la semi-umbră
Amplasare: planta este ideală pentru apariţii solo în suporturi suspendate şi ghivece, pentru că are tendinţa de a-şi suprima vecinii mai delicaţi. Partenerii robuşti, cum sunt muşcatele sau petuniile, se simt însă bine alături de aceste plante.Ca solistă, Bidens are nevoie de spaţiu şi ghivece mari. Pentru jardiniere de 1 m sunt suficiente 3 plante.
Îngrijire: planta are nevoie de substanţe nutritive din belşug pentru a atinge forma dorită şi pentru a înflori. Pentru aceste plante nu este suficient îngrăşământul din pământ, planta are nevoie de câte o doză de îngrăşământ lichid în fiecare săptămână. Cum frunzele sunt foarte numeroase, necesarul de apă este foarte mare. Se udă regulat şi din belşug. Dacă pământul se usucă, florile se veştejesc.
Tăiere: Lăstarii ating rapid 30 cm lungime şi până la 100 cm lungime. Dacă vi se par prea mari, puteţi apela la foarfecă pentru a scurta capetele.. Nu este nimic dacă pierdeţi câteva flori: vor răsări rapid altele noi. Dacă în aprilie şi mai tăiaţi vârfurile o dată la 2 săptămâni, planta va creşte foarte stufoasă.
Iernare: este posibilă iernarea la 15 grade C, dar nu prea merită, pentru că florile sunt bogate în special în primul an de viaţă.
Pentru că o jardinieră plină cu Bidens ar fi plictisitoare, câteva flori roşii de muşcate căzătoare  înviorează aranjamentul. Cele două plante se potrivesc de minune, căci au necesităţi mari de apă şi substanţe nutritive. Aceste flori mai pot fi combinate cu petunii, lobelii sau verbine cu flori violet, dând naştere unor combinaţii pline de viaţă. În anii 2009 şi 2011 am cumpărat şi eu flori Bidens pe care le-am combinat în aranjamente. Rezultatele se pot vedea în imaginile următoare.

O combinaţie explozivă ne oferă aceste aranjamente unde galbenul florilor Bidens ne creează impresia de veselie. În centru domină tonurile de lila al muşcatelor căzătoare, în stânga sus florile petuniilor pitice Million Bells ne impresionează prin bogăţia de flori, iar Surfiniile din suporturile suspendate îşi arată bogăţia lor debordantă. 
Sfat: Plantaţi florile Bidens la marginea exterioară a jardinierei, pentru a combina cascadele galbene cu alte plante căzătoare.

Un comentariu: