Menţionez că toate fotografiile de pe acest blog sunt realizate de noi, iar marea majoritate a plantelor sunt fotografiate în propria noastră grădină.

joi, 17 august 2017

Aranjamente florale multicolore

Aveţi chef de ceva nou? Faceţi rost de jardiniere şi începeţi să combinaţi plantele! Spaţiul din jurul casei, chiar dacă este numai un balcon, poate fi oricând amenajat cu plante, care să ne delecteze în fiecare anotimp! Nu mai stați pe gânduri și aduceți culorile verii pe balcon, terasă și la ferestre. 
Chamonix  - Franța
Înainte de toate, gândiţi-vă ce v-ar plăcea şi pregătiţi-vă de acţiune. Dacă visaţi la jardiniere mixte şi multicolore, pline de flori toată vara, atunci încercaţi combinaţiile cu mușcate căzătoare, care formează perdele lungi, până la pământ. Nici petuniile nu trebuie să lipsească din aranjamentele dv. florale. Cu ele puteți realiza jocuri cromatice copleșitoare așa cum am găsit la ferestrele caselor din Chamonix. 
Chamonix  - Franța

Până vă apucați de treabă vă propun să vedeți ce aranjamente florale preferă europenii. Multe din ele le-am realizat și eu de-a lungul anilor, deci sunt testate şi garantate! Menţionez că toate fotografiile sunt realizate de mine în periplurile mele prin Europa.
Amboise - Franța 
Kitzbuhel - Austria




















În localitatea Dornbrin, din Austria, am întâlnit la multe ferestre jardiniere cu Impatiens walleriana (Lisa harnică sau sporul casei), flori care se dezvoltă splendid mai ales în locuri umbrite. La fel de variate ca soiurile simple sunt varietățile nobile din grupa Impatien Noua Guinee. Ele se recunosc după florile mai mari și frunzele înguste, mari, cu vârfuri ascuțite și elegante ca cele din imaginea următoare. În ceea ce privește locul și capacitatea de înflorire, cele două grupuri nu prezintă deosebiri. Ambele fac flori bogate, în nuanțe de alb, violet, roz, roșu și portocaliu. Atât soiurile cu flori simple, cât și cele cu flori nobile sunt ușor de îngrijit. Ideale sunt locurile din penumbră. În zonele prea întunecate, plantele fac puține flori. Pământul trebuie să aibă o umiditate constantă și moderată. Uscarea pământului este la fel de dăunătoare ca și umezeala stătută. O udare constantă este importantă și pentru a obține o bogăție florală. Soiurile nobile sunt foarte sensibile la concentrația mare de săruri. Renunțați la îngrășământul complex și administrați săptămânal o doză mică de îngrășământ fluid în apa de udat. Soiurile simple au nevoie de îngrășământ o dată la 14 zile. 
Și ca o curiozitate, cuvântul latinesc ”impatiens” înseamnă nerăbdare și este o aluzie la capsulele de semințe, care se sparg imediat ce sunt atinse, după ce se coc. Impatiens provine din Africa și înflorește din mai până în octombrie. Numele de ”sporul acasei”, cum este cunoscută planta la noi, are legătură cu hărnicia cu care planta face o mulțime de flori.
Dornbrin - Austria
Begoniile în culori intense sunt alte plante care iubesc umbra. Pe parcursul verii, ele se transformă în plante stufoase impresionante, care înfloresc fără întrerupere până toamna târziu. Begoniile sunt plante floricole care posedând o bogăție de forme și de culori ale frunzelor și florilor, precum și o înflorire bogată și de lungă durată, constituie cel mai bogat material pentru ambientarea parcurilor și grădinilor, în covoare, borduri și mozaicuri.
Grădinile Mirabell - Salzburg, Austria
Grădinile Mirabell - Salzburg, Austria




















Plante răspândite pe un areal foarte larg, begoniile cuprind mai multe specii și grupe. Specia cea mai des întâlnită în cultură ca plantă anuală este begonia semperflorens. O altă grupă de begonii cuprinde specii cu vegetație continuă cultivate pentru florile deosebite atât ca forme cât și ca nuanțe coloristice. În această grupă întâlnim begonia elatior, specie foarte compactă. Begonia gloire de loraine este de asemenea foarte bogată în flori colorate în roșu, roz sau alb. Begonia tuberhybrid a început să fie tot mai răspândită la noi în țară, în Bucovina și în mod deosebit în zona Putnei, casele țărănești și grădinile sunt împodobite cu aceste flori pentru care localnicii au un adevărat cult. Indiferent ce soi preferăm, begoniile cu flori în diferite nuanțe de roșu, roz, portocaliu și galben luminează zonele umbrite din orice grădină. Plantele nu suportă soarele direct și iubesc solul ușor umed. 
Geneva - Elveția 
Geneva - Elveția













Efectul cromatic din următoarele aranjamente este sprijinit de plante cu frunze decorative, precum oregano, rotunjoara și iedera cu modele decorative. Chiar dacă ne despărțim cu mare regret de aceste flori splendide, până la primul îngheț plantele sensibile trebuie aduse în casă, unde bulbii se depozitează, pe timpul iernii, într-un loc cu temperaturi de 5-10 grade C. Însă lăsați planta cât mai mult afară. După primele geruri, tăiați tulpina și înfășurați bulbii în hârtie de ziar. În februarie - martie plantați bulbul din nou în pământ, pentru că noul sezon al begoniilor începe cu aproximativ trei luni înainte ca ele să poată fi scoase afară.
Vilnius - Lituania
Biserica Sf. Tereza din Vilnius - Lituania, este decorată cu splendidele begonii căzătoare și drepte
În următoarele aranjamente cu begonii frunzele sunt în centrul atenției. Drețe ”Lysimachia nummularia” încântă prin frunzele mici și rotunde, înșirate ca niște mărgele pe tulpinile lungi și atârnătoare. Planta perenă înfrumusețează rapid jardinierele și poate fi amplasată în orice loc unde își poate revărsa bogăția de frunze. Nuanța de verde - deschis a frunzelor poate fi asortată, nu doar cu begonii, ci cu o mulțime de alte specii care preferă umbra. Begoniile cultivate pentru frumusețea frunzelor sunt pline de surprize plăcute. Credem că le cunoaștem pe toate, dar tot timpul apar soiuri noi cu frunze care au forme și desene deosebite. Printre acestea se numără: Begonia tigrată (Begonia bowerae), Begonia melc, Begonia crucea de fier ( Begonia masoniana) și Begonia regală. Toate acestea sunt îndrăgite datorită frunzelor mari cu modele extraordinare. Combinațiile cromatice îndrăznețe și modelele nostime le transformă în plante de exterior impresionante, cu o personalitate puternică. În lunile de iarnă se poate întâmpla ca begoniile cu frunze decorative șă-și piardă o parte din frunze. Stați liniștiți, motivul nu este nici o îmbolnăvire, nici atacul dăunătorilor; plantele se despart pur și simplu de frunzele bătrâne, care vor fi înlocuite de altele noi. Căderea puternică a frunzelor însă poate fi consecința pământului umed sau prea rece. Merită însă să satisfacem pretențiile begoniilor cu frunze decorative, pentru că, până la urma urmei, ele au ce să ne ofere în schimb. 

Geneva - Elveția
Geneva - Elveția
Begonii cu frunze decorative la fereastra unei case din Tirol - Austria
Alte puncte de atracție văratice la ferestre sunt aranjamentele din care debordează florile petuniilor. Petuniile se numără printre cele mai îndrăgite plante de balcon, ele au suferit multe transformări în ultimii ani: alături de soiurile clasice, a luat naștere o nouă generație de petunii, foarte potrivite pentru decorarea ghivecelor, jardinierelor și suporturilor suspendate. 
Olimpic Beach - Grecia











Marele avantaj al acestei plante este varietatea. Puteți găsi oricând culorile dorite, de la nuanțe delicate la cele intense, alegându-le pe cele care se potrivesc perfect cu stilul terasei sau ferestrei dv. Mai mult decât atât, soiurile actuale impresionează prin flori bicolore, cu degradeuri și modele frumoase, oferind posibilitatea unor combinații splendide pentru jardiniere. Toate petuniile sunt robuste și înfloresc până la primul îngheț. Dar pentru aceasta ele trebuie hrănite bine! Înainte de plantare, în pământul de flori se amestecă îngrășământ de lungă durată. Mai mult, din iunie se adaugă doze mici de îngrășământ fluid în apa cu care le udați. Necesarul de apă la petunii este enorm: trei petunii stufoase dintr-o jardinieră de 1 m au nevoie în zilele cu soare de 5-10 litri de apă. Udați petuniile de mai multe ori pe zi.
Kitzbuhel - Austria
Padova - Italia
Padova - Italia


Karlovy Vary - Cehia
Vilnius - Lituania
Opatija - Croația
Kitzbuhel - Austria
Kitzbuhel - Austria
Padova - Italia
Kitzbuhel - Austria
Lucerna - Elveția
Mozaic multicolor în Kitzbuhel - Austria. Asemănătoare în ceea ce privește vigoarea și capacitatea de înflorire cele trei
soiuri de petunii ”Surfinia” își amestecă florile roz, mov și albe creând o imagine unică.
Splendoare de vară în Zell am See - Austria. În combinații rustice sau romantice, aceste îndrăgite plante de terasă
și  balcon dau naștere unor aranjamente pline de vitalitate și culoare
O combinație curajoasă și interesantă totodată, am întâlnit la Chamonix, unde petuniile căzătoare roz și mov, formau un contrast foarte frumos cu florile galbene ale margaretelor cu flori mari, ce se înalță din spatele jardinierei. De ce am spus că este curajoasă această combinație? Pentru că margaretele au tendința să se dezvolte atât de mult, încât ajung  să ”ucidă” orice altă plantă din ghiveci. La acest hotel din Chamonix, mai mult ca sigur, atât petuniile cât și margaretele, sunt plantate în jardiniere individuale, astfel încât să creeze acest aranjament deosebit, fără a deranja plantele. Jardinierele sunt apoi poziționate în paralel pentru a crea impresia de ”trepte”.
Chamonix  - Franța
Ce părere aveți de  atmosfera veselă creată de florile galbene ale margaretelor? Pentru un astfel de contrast recomand înlocuirea margaretelor cu florile de un galben strălucitor al plantei Bidens. Cele două plante se potrivesc de minune, căci au necesități mari de apă și substanțe nutritive. 
Chamonix  - Franța
De altfel, petuniile pot fi combinate cu mușcate drepte, mușcate căzătoare, verbine, bidens, lobelii, năsturei, Lisa harnică, bacopa sau floarea evantai. Foarte la modă sunt petuniile combinate cu plante cu frunze decorative precum: iedera cu frunze mici, regele ielelor cu frunze tivite cu alb sau soiurile plantei Plectranthus. În multe din jardinierele fotografiate de mine sunt folosite frunzele plantei Plectranthus, care se integrează perfect în orice aranjament. Dacă se bucură de o îngrijire corectă, lăstarii acestei plante de balcon pot să atingă mai mulți metri lungime. Frunzele colorate în verde și alb îmblânzesc contrastele cromatice intense ale florilor de vară. Este o plantă folosită adesea în aranjamente pentru că frunzele emană un miros condimentat extrem de neplăcut pentru țânțari.
Kitzbuhel - Austria
Kitzbuhel - Austria
St. Gilgen - Austria 
St. Gilgen - Austria 





















Zermatt - Elveția
Padova - Italia


Karlovy Vary - Cehia
St. Gilgen - Austria 
San Remo - Italia
Cele mai populare flori de balcon întâlnite în special în Austria, Franța, Germania și Elveția rămân mușcatele. Nici o altă floare de balcon nu are un spectru cromatic mai larg decât mușcatele căzătoare sau cele care cresc drept. Mușcatele sunt frumoase atât în aranjamente menite să fie văzute de la distanță, cât și în ansambluri care sunt privite în detaliu. Drept urmare, de pe terasă şi balcon nu trebuie să lipsească niciodată aceste plante cu viaţă lungă, ce se numără, de mai multe decenii, printre primele 10 plante de balcon. În lume există peste 10 000 de soiuri, unele mai frumoase ca altele. Cu flori mici sau mari, cu flori simple ori bătute, muşcatele rămân cele mai îndrăgite şi cultivate flori de balcon. Mușcatele drepte cu dimensiuni mai mici, amplasate în ghivece individuale, decorează de multe ori magazinele sau restaurantele. În țările mediteraneene, astfel de aranjamente sunt des întâlnite.
Agia Efimia, Insula Kefalonia - Grecia
Zermatt - Elveția 
Berna - Elveția
Gdansk - Polonia


Chamonix - Franța
Totuși muşcata căzătoare (Pelargonium peltatum) este vedeta verii şi totodată floarea ideală pentru balcoane şi terase. Are lăstari lungi de 50-100 cm, care atârnă în ghirlande cu multe flori. Frunzele seamănă cu cele ale iederei, sunt colţuroase şi lucioase. Florile sunt albe, roz, roşii, corai, violet, portocaliu, chiar bicolore. Există muşcate  cu flori simple şi muşcate cu flori bătute. Trebuie să știți că muşcatele cu flori simple sunt mai florifere decât cele cu flori bătute. Însă, fie ele simple sau bătute, muşcatele căzătoare se numără printre cele mai îndrăgite plante de balcon şi terasă, căci sunt uşor de îngrijit şi înfloresc fără întrerupere până toamna târziu. 
Tirol - Austria
Amboise - Franța
Sunt plante extraordinar de robuste, fapt valabil și pentru mușcatele clasice, precum și pentru soiurile noi. Apreciază doze regulate de apă și de substanțe nutritive. Administrați-le îngrășământ complex sau îngrășământ lichid o dată pe săptămână în apa de udat. Plantele suportă foarte bine perioadele de uscăciune, datorită frunzelor și tulpinilor cărnoase, și nu le afectează nici măcar arșița specifică balcoanelor orientate spre sud. Soiurile moderne arată bine chiar și după ploaie. Exemplarele cu flori mari și cele cu flori bătute preferă să stea sub un acoperiș, altfel florile se lipesc din cauza umezelii. Aceste campioane durabile ale plantelor de balcon și-au câștigat acest renume pentru că sunt foarte atrăgătoare. De la formele florilor, care pot fi simple sau bătute, și de la culorile acestora până la desenele atrăgătoare ale frunzelor, fiecare soi prezintă caracteristici specifice care stimulează spiritul de colecționar și îi fac pe grădinari să le pună în valoare în diferite locuri, nu doar în jardinierele de pe balcon. Mai multe despre îngrijirea mușcatelor căzătoare am scris aici.
Strasbour g- Franța
Berna - Elveția
Stresa - Italia
Chamonix  - Franța
Helsinki - Finlanda



Berna - Elveția
Kitzbuhel - Austria
Zermatt - Elveția 


Strasbourg - Franța
Innsbruk - Austria








Tirol - Austria
În Zermatt un ghiveci suspendat, agățat de ștreașina unei case, mi-a atras în mod special atenția. Din el se revarsă, alături de clasica mușcată căzătoare în tonuri de roșu, florile în nuanțe de galben pai ale petuniei ” Perfectunia Yellow”.  Steluțele portocalii ca mandarinele ale plantei Osteospermum ”Orange Symphony” completează acest tablou. Portocaliul și galbenul se armonizează perfect cu nuanțele de albastru ale Lobeliei care creează un contrast excelent. Toate plantele din acest aranjament atrăgător cresc bine în locuri însorite și înfloresc din mai până la primul îngheț. Numai florile delicate, de până la 10 cm mărime ale plantei Osteospermum vor face o pauză de înflorire în săptămânile caniculare. Plantele au nevoie de apă, îngrășământ și curățare regulată.
Zermatt - Elveția
Tot în Zermatt, de această dată la fereastra unei case din lemn, am fotografiat un aranjament foarte interesant, îndrăzneț, original și atipic, care ne amintește de crestele muntoase și de mirificul Matterhorn, la care puteți ajunge chiar din acest sat. Despre Matterhorn v-am povestit pe larg aici, acum vă prezint o jardinieră din lemn, din care se înalță spre lumină Floarea reginei sau Floarea de colț cum este cunoscută la noi, o specie de plantă erbacee, perenă, care înfrumusețează zonele alpine. La noi floarea de colț este declarată din 1933 monument al naturii, la elvețieni iată că le vedem în aranjamente florale la ferestre. Margaretele albe și mușcatele zonale acompaniază aranjamentul bicolor. Un rucsac agățat de geam și o pereche de bocanci poziționați pe pervaz, completează tabloul.
Zermatt - Elveția
Zermatt - Elveția
Unii cultivatori de flori preferă petuniile cu flori mici, cum sunt Million Bells. Din cauza asemănării cu petuniile , planta mai este denumită și mini petunie. De fapt, acestea, nu sunt petunii adevărate, ci nişte rude foarte apropiate ale lor, aşa numiţii hibrizi Calibrachoa. Florile mici, roșii, galbene, roz, albe sau violet, se usucă bine până la ofilire, astfel încât aproape că nu se mai observă. În plus, ele sunt acoperite foarte repede de numeroasele flori noi, care se deschid în fiecare zi. Forma lor luxuriantă şi bogăţia de flori nu sunt depăşite de alte plante, dacă se bucură de o îngrijire corespunzătoare. În ghivece suspendate, mini-petuniile se transformă într-o minge de flori. 
În imaginea următoare întâlnim soiul ”Terracotta”, ”Cherry” și ”Lilac Wonder”. Aranjamentul floral este completat de florile mușcatelor căzătoare simple sau bătute cu flori albe, roz și roșii, dar și de tufele de margarete galbene ”Argyranthemum”.
Zell am See - Austria
Datorită hărniciei specialiștilor, Calibrachoa de astăzi sunt rezistente la ploaie și la vânt. Locurile însorite toată ziua sunt ideale, însă ele nu trebuie să fie prea fierbinți. Dacă la udarea cu apă de la robinet în pământ ajunge prea mult calcar, frunzele se deschid la culoare, căci rădăcinile nu pot absorbi destul fier. Lipsa acută de fier poate fi compensată cu un îngrășământ special. Îngrășământul special pentru petunii, care conține fier și care se amestecă o dată pe săptămână în apa de udat, previne lipsa de fier, căci el menține scăzut gradul de aciditate al solului. Mai multe despre Calibrachoa am scris aici. 
În Fiskardo pe insula Kefalonia  din Grecia am fotografiat soiul ”Cherry” și un soi bicolor
Calibrachoa se simte foarte bine în compania plantei Helichrysum petiolare ”Silver”, cu frunze argintii, un partener complementar ideal. Dacă optați pentru un astfel de aranjament nu administrați prea mult îngrășământ căci altfel lăstarii lungi ai plantei Helichrysum se lemnifică atât de tare, încât înăbușă planta Calibrachoa. 
Tallin - Estonia
Mulți dintre iubitorii de plante încearcă să realizeze pe balcon și terasă combinații cât mai ingenioase. Ierburile decorative conferă structură grădinii din ghivece și impresionează prin spicele grațioase. Veți putea să vă bucurați mult timp de acestea dacă le administrați apă și îngrășământ din belșug și le tăiați florile nesemnificative. Plantele devin foarte stufoase dacă le tăiați vărfurile lăstarilor. Toamna, tăiați butași, pentru a cultiva plante noi pentru următorul sezon.
Annecy - Franța
























Iarba Pennisetum este o plantă iubitoare de soare, cu necesități modeste. Forma elegantă și spicele decorative îmbogățesc excelent terasa, balconul sau fereastra. Frunzele fine se colorează toamna într-un galben-auriu. Ele arată spectaculos când sunt brumate de rouă și acoperite de zăpadă. Iarba de Pennisetum arată foarte bine nu doar afară, ci și în vază: grație spicelor decorative, planta este foarte potrivită pentru aranjamente uscate. Tăiați spicele în plină înflorire și atârnați-le cu capul în jos, pentru a se usca. Pe balcon sau terasa Iarba Pennisetum merge foarte bine combinată cu diferite soiuri de iederă, această combinație am întâlnit-o în Lublijana.
Geneva - Elveția
Lublijana - Slovenia 2012
De pe pervazul unui restaurant o jardinieră cu lavandă mi-a atras din nou atenția. Și nu, nu eram în regiunea Provence, ci în Vilnius, capitala Lituaniei, despre care v-am povestit aici. Planta ne încântă cu parfumul ei din iulie până în august, iar inflorescențele în formă de spice, parfumate, la soiul ”Dwaef Blue” sunt violet deschis, la ”Hidcote Blue” violet închis iar la ”Munstead” albastre. Despre lavandă și regiunea Provence v-am povestit pe larg aici.
Vis de vară parfumat în Vilnius - Lituania
În orașul elvețian Lucerna, alături de mușcatele căzătoare roșii am întâlnit planta Lobularia, originară din Africa de Sud. Florile dese și albe apar pe lăstarii subțiri. Norișorii de flori care se revarsă peste marginea jardinierei emană un parfum dulce, de miere, care atrage fluturii, albinele și bondarii. Soiurile cu flori albe sunt vizitate frecvent și de fluturii de noapte. Albul ca zăpada și roșul de foc, au dat naștere unei combinații de vis în aceste jardiniere.
Lucerna - Elveția
Lobularia mai poate fi combinată cu mușcate căzătoare, Impatiens dar și urzica decorativă ”Solenostemon scutellarioides”, cu frunze închise la culoare. Deși plantă de interior învăluită într-un aer nostalgic a câștigat teren și pe balcon și terasă, datorită formelor și culorilor frunzelor. Urzicile decorative cresc la fel de bine atât la soare, cât și la umbră. Ploaia nu le impresionează deloc, frunzele lor sunt mereu colorate ca niște bijuterii. Concentrațiile prea mari de săruri din pământul de flori este sancționată cu arsuri și margini uscate ale frunzelor. Plantele care cresc prea mult pot fi tăiate oricând. Din vârfurile lăstarilor se pot face răsaduri.
Annecy - Franța
Orașul Strasbourg mi-a plăcut în mod deosebit nu doar pentru arhitectura sa minunată, cât pentru jardinierele cu flori care împodobesc ferestrele, balcoanele și în special podurile. În combinații rustice, mușcatele, petuniile, verbinele și alte plante de vară, dau naștere unor aranjamente pline de vitalitate și culoare. Galbenul strălucitor la plantei Sanvitalia (Nasturele husarului) este pus în valoare alături de aceste plante de vară. Planta este neobosită când este vorba de înflorire. Are o formă foarte puternică și nici nu trebuie curățată de florile ofilite. Acestea dispar sub lăstarii noi. Ea ne încântă privirile din iunie până la primul îngheț. Plantată la baza altor specii mari, nasturele husarului formează un adevărat covor auriu.
Strasbourg - Franța
Pentru ca florile dv. de balcon să înflorească tot timpul trebuie să le îndepărtați în mod regulat pe cele ofilite. Acest lucru economisește forța plantelor, care este orientată spre formarea bobocilor. La Osteospermum tulpinile ofilite se taie, pentru ca ele să se ramnifice din nou și să facă flori la capete. La Lobelii se taie, în același scop, după ofilire, o treime din plantă, la fel ca și la Lobularia, Nemesia sau Bidens. Regina Nopții formează o nouă garnitură de flori dacă scurtați puternic tulpinile ofilite, la sfârșitul lunii iulie. Foarte important este să administrați imediat îngrășământ plantelor. Pământul trebuie să aibă o umiditate constantă pentru ca plantele să crească frumos. Dacă nu au hrană după tăiere, plantele nu fac flori. În speranța că v-a fost util acest articol, vă las în compania altor fotografii.
Kitzbuhel - Austria
Kitzbuhel - Austria




Veneția - Italia
Lublijana - Slovenia 2014










Dornbrin - Austria
Annecy -Franța










Lucerna - Elveția
Chamonix  - Franța








Riga - Letonia
Kitzbuhel - Austria
Lucerna - Elveția
St. Gervais les  Bains -  Franța
Riga - Letonia
Gdansk - Polonia










Hallstatt - Austria
Innsbruk - Austria



St. Gilgen - Austria 
Kitzbuhel - Austria














Moustiers - Sainte - Marie Franța
Praga - Cehia
Praga - Cehia
Kitzbuhel - Austria
Kitzbuhel - Austria
Kitzbuhel - Austria
Chamonix - Franța
Închei acest articol cu câteva imagini ale balconului meu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu