Menţionez că toate fotografiile de pe acest blog sunt realizate de noi, iar marea majoritate a plantelor sunt fotografiate în propria noastră grădină.

luni, 20 aprilie 2015

Muşcate nobile (Pelargonium grandiflorum).

Muşcatele sunt frumoase atât în aranjamente menite  să fie văzute de la distanţă, cât şi în ansambluri care sunt privite în detaliu. Drept urmare, de pe terasă şi balcon nu trebuie să lipsească niciodată aceste plante cu viaţă lungă, ce se numără, de mai multe decenii, printre primele 10 plante de balcon. În lume există peste 10 000 de soiuri, unele mai frumoase ca altele. Cu flori mici sau mari, cu flori simple ori bătute, muşcatele rămân cele mai îndrăgite şi cultivate flori de balcon.
Însă, dacă eşti în căutare de flori cu un colorit deosebit atunci îţi recomand muşcatele cu flori mari (Pelargonium grandiflorum), cunoscute şi  sub denumirea de muşcate nobile sau muşcate englezeşti. Aceste muşcate cu flori mari, au un aspect elegant, de unde şi denumirea de muşcată nobilă. Florile în două culori,  se deschid într-o băgăţie extraordinară, deasupra frunzelor zimţate, ele având un aspect uşor catifelat.  Muşcatele nobile  au fost cunoscute până nu de mult ca plante de interior, totuşi oriunde le-ai ţine - în casă, pe terasă, în balcon sau în grădină, ele aduc un plus de prospeţime şi de culoare. 
Cu florile lor extravagante, catifelate, minunat desenate, muşcatele nobile  împodobesc pervazele încă din luna martie, dar de la sfârşitul lunii aprilie ele se pot muta afară. Cantitatea şi calitatea florilor care apar pe balcon depinde foarte mult de vreme. Pentru ca muşcatele nobile să înflorească cât mai mult până la venirea gerului, ele au nevoie, în sezonul de vară, de nopţi relativ răcoroase. De asemenea, în perioada de înflorire, se recomandă fertilizarea o dată pe săptămână folosind un îngrăşământ lichid în apa pentru udat. După perioada de înflorire planta intră în repaos şi trebuie udată mai puţin.
Muşcatele cu flori mari au necesităţi mai mari decât muşcatele clasice. Ele au nevoie în aceeaşi măsură de lumină, căldură şi umiditate. Pentru ca ele să înflorească în fiecare an trebuie să ierneze la 10 până la 15 grade. Dacă aceste flori sunt amplasate afară, este bine de ştiut că nu suportă lumina directă a soarelui, motiv pentru care este indicat să le aşezaţi fie la umbră fie la semi-umbră. Udatul se face în mod regulat,  iar vara când temperaturile sunt ridicate, udările sunt mai frecvente. Este important să nu lăsăm să băltească apa în ghivece, iar pământul să fie afânat.  Udarea excesivă poate duce la apariţia unor paraziţi care determină putrezirea rădăcinii şi a tulpinii. Cel mai bun pământ pentru muşcata nobilă este cel de grădină.

Muşcatele cu flori nobile au nevoie de un procedeu special de îngrijire. Este vorba despre ciupitul plantei, în vederea ramificării. Ciupitul se realizează imediat ce planta este suficient de dezvoltată. Ciupirea se face deasupra a 3-4 frunze de la punctul de inserţie. După ciupire plantele vor creşte mult mai ramificate şi mai viguroase.












Dacă doriţi să puneţi cât mai bine în lumină soiurile noi, ar trebui să le amplasaţi alături de plante acompaniatoare potrivite. Printre acestea se află: lobeliile, verbinele , năstureii, floarea evantai, bidensul sau plantele cu frunze decorative. 



Eu am înlocuit ani la rând muşcatele clasice cu cele nobile. Rezultatul se poate vedea în imaginea următoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu