Menţionez că toate fotografiile de pe acest blog sunt realizate de noi, iar marea majoritate a plantelor sunt fotografiate în propria noastră grădină.

duminică, 29 martie 2015

Muşcate căzătoare (Pelargonium peltatum)

Nici o altă floare de balcon nu are un spectru cromatic mai larg decât muşcatele care atârnă sau cele care cresc drept. Familia muşcatelor ( denumirea ştiinţifică Pelargonia ) este incredibil de variată. În timp ce soiurile căzătoare sunt foarte potrivite pentru jardinierele din balcon, pe pervaz, atât în interior cât şi în exterior, merg cele cu frunze parfumate.  Dacă muşcatele obişnuite vă impresionează prin florile mari şi colorate, la muşcatele parfumate frunzele joacă rolul principal.
Muşcata căzătoare (Pelargonium peltatum) este vedeta verii şi totodată floarea ideală pentru balcoane şi terase. Are lăstari lungi de 50-100 cm, care atârnă în ghirlande cu multe flori. Frunzele seamănă cu cele ale iederei, sunt colţuroase şi lucioase. Florile sunt albe, roz, roşii, corai, violet, portocaliu, chiar bicolore. Există muşcate  cu flori simple şi muşcate cu flori bătute. Muşcatele cu flori simple fac mai multe flori decât cele cu flori bătute. Fie ele simple sau bătute, muşcatele căzătoare se numără printre cele mai îndrăgite plante de balcon şi terasă, căci sunt uşor de îngrijit şi înfloresc fără întrerupere până toamna târziu.
Amboise - Franţa
Dacă ai pe terasă o asemenea “bijuterie”, îţi ofer câteva sfaturi care să te ajute să te bucuri mult timp de frumuseţea florilor sale.


Îngrijirea muşcatelor căzătoare

1. Este bine de ştiut că muşcatele căzătoare atârnă 50-100 cm, fiind potrivite la ferestre sau pe balustrade în balcon.
2. Cumpără întotdeuna plante sănătoase, cu frunze verzi, fără urme de boală.
3. Mută-le în jardiniere sau în ghivece spaţioase, prevăzute cu orificii pentru scurgerea apei.
4. Muşcatele cresc bine atât în pământ de grădină, cât şi în amestec îmbogăţit cu turbă şi nisip.
5. Dacă rădăcinile ies prin orificiile de drenaj, mută muşcata într-un vas mai mare.
6. Taie tulpinile plantelor bătrâne la jumătate din înălţime, pentru a favoriza apariţia de noi lăstari.
7. Când afară sunt peste 15 grade Celsius, poţi scoate muşcatele pe balcon. Din cauza schimbării de temperatură, e posibil să-i cadă din frunze, dar îi vor creşte altele.
8. Muşcatelor le place lumina, dar soarele puternic le arde. Aşadar, în zilele caniculare, încearcă să le protejezi ( cu o umbrelă ). Mută jardinierele sau ghivecele din bătaia soarelui! Muşcatele sunt iubitoare de soare dar nu în exces.  Dacă muşcatele sunt aşezate în locuri umbrite se formează mai multe frunze decât flori.
9. Vara udă forile de 2 ori pe zi. Evită să le pui apă când soarele este puternic, pentru că le vei arde. Ideal este să faci această operaţiune dimineaţa şi/sau seara.
10. Nu lăsa apa să stagneze în vasele de scurgere.
11. Cea mai bună apă pentru udat e cea de ploaie. Apa de la robinet conţine clor care nu face bine plantelor. Pentru a evita distrugerea lor, poţi folosi apă de la chiuvetă, dar fiartă şi răcită. Mai comod, poţi pune apă în sticle de pe o zi  pe alta.
12. Periodic, poţi face un duş plantei, cu apă de ploaie sau cu apă care a stat o zi într-un recipient. Stropitul pe frunze pe lângă faptul că le curăţă de praf, ajută frunzele să respire.
13. Pentru a te bucura toată vara de florile colorate,  începând din luna aprilie şi până în luna septembrie, o dată pe săptămână, adaugă în apa de udat îngrăşământ lichid.
14. Îndepărtează florile ofilite pentru a stimula apariţia unor noi boboci.
15. Periodic, ciupeşte (rupe) vârful lăstarilor, pentru ca planta să se ramnifice.
16. Muşcatele curgătoare sunt mai sensibile la frig decât celelalte. Iarna se ţin în încăperi cu lumină mai puţină şi se udă mai rar.
17. Pentru a da lăstari viguroşi,  primăvara, lăstarii muşcatelor trebuie scurtaţi drastic.
Strasbourg - Franţa
Berna - Elveţia
Înmulţirea muşcatelor de balcon

Înlocuiţi plantele bătrâne cu plăntuţe tinere cultivate din butaşi şi sporiţi numărul muşcatelor de pe balconul dvs. Muşcatele căzătoare fac o bogăţie de flori până toamna târziu. Din păcate, ele nu rezistă bine în casă, iarna. Dar nu vă faceţi griji, pentru că puteţi obţine o mulţime de plante tinere din butaşi. Dacă tăiaţi vârful unui lăstar şi îl puneţi în pământ să facă rădăcini aţi obţinut un butaş. În felul acesta puteţi înmulţi cele mai multe plante de balcon. Pentru înmulţire aveţi nevoie de o plantă sănătoasă; câteva ghivece mici, un cuţit ascuţit şi apă la temperatura mediului. Tăiaţi vârful unui lăstar de 8-10 cm, cu 2-4 perechi de frunze ( tăietura se face sub un nod de frunze), îndepărtaţi frunzele inferioare, dar şi eventualele flori şi boboci. Plantaţi butaşul, apăsaţi uşor pământul din jur şi apoi udaţi puţin. Butaşii fac rădăcini repede dacă au căldură, umiditate şi lumină ( nu soare direct). Pentru rezultate mai bune puteţi pune un bob de grâu în pământ ca să facă rădăcini mai repede. Sub o folie de plastic, butaşii au o climă excelentă. De asemenea sunt ideale ghivecele din materiale care putrezesc şi care menţin în formă rădăcina. 
Kizbuhel - Austria
Sfat: Muşcatele căzătoare, chiar dacă nu doriţi să le înmulţiţi, nu se aruncă toamna. Ele iernează cu puţină apă, la lumină şi răcoare, la sub 12 grade C. Astfel vor deveni mai frumoase şi mai viguroase în fiecare an.
Amboise - Franţa

4 comentarii:

  1. Sunt foarte frumoase. Acum ca am o terasa mare m-am gandit si eu la cateva ghivece suspendate cu muscate cazatoare. Am vazut ca au aparut rasadurile, insa vremea este destul de rece momentan.
    Tu cu ce alte plante le combini in jardiniere?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Muşcatele căzătoare merg foarte bine în combinaţii cu: lobelii, petunii, verbine, bacopa sau chiar bidens. Acum depinde şi de gusturi. Pe celălalt blog am scris două articole care s-ar putea să te inspire. Le găseşti aici http://corasb.blogspot.ro/2011/08/natura-in-august.html şi aici http://corasb.blogspot.ro/2012/07/umple-ti-casa-de-culoare.html Pregătesc un material cu informaţii despre mini-petunii, flori potrivite pentru suporturile suspendate de pe terasa ta. Stai cu ochii pe mine. :)
      Până la jumătatea lunii aprilie poţi să stai liniştită. Încă noaptea e rece şi nu merită să rişti. După 15 aprilie poţi să-ţi decorezi terasa cu flori.

      Ștergere
    2. Multam pentru ponturi. O sa ma uit si pe celelalte articole.

      Ștergere