Menţionez că toate fotografiile de pe acest blog sunt realizate de noi, iar marea majoritate a plantelor sunt fotografiate în propria noastră grădină.

luni, 16 mai 2016

Allium ( Ceapa decorativă ) focuri de artificii violet!

În această perioadă în grădina noastră atenţia ne este atrasă de bulgării florilor cepei decorative, o floare care se înalţă pe nesimţite până la un metru deasupra pământului. Pe tija verde, goală pe dinauntru dar solidă, în capăt, în cele din urmă se deschide o inflorescenţă cu un diametru de până la 25 cm, în funcţie de soi.  Este aproape incredibil că planta originară din stepele asiatice se poate echilibra sub o astfel de greutate şi poate rezista chiar şi unor vânturi foarte puternice fără a se îndoi! Fiecare tijă susţine o singură floare, care la cele mai multe soiuri, este stelată. 
Tonul violet al cepei iraniene - Allium "Purple Sensation"
Ceapa decorativă înfloreşte din mai până în iulie când florile soiului "Gladiator" se deschid, încheind sezonul cepei decorative varietatea Allium carinatum. După ofilire, florile seamănă cu nişte păpădii uriaşe, care fie le puteţi admira mai departe în grădină, fie le tăiaţi pentru a le folosi la buchetele cu flori uscate. Oricum aţi face, nu tăiaţi frunzele, căci ele înmagazinează energie pentru anul viitor.
 




















Ceapa decorativă,  înrudită cu ceapa folosită în bucătărie, este o plantă perenă care nu are nevoie de foarte puţin spaţiu, dar îmbogăţeşte stratul cu florile ei sferice, vesele, care răsar în grădina noastră printre crini şi trandafiri. Dacă tăiaţi floarea şi o puneţi în apă într-o vază, ea ţine până la 3 săptămâni. Toate soiurile cepei decorative dacă frunzele şi tijele sunt strivite, degajă un miros pătrunzător de ceapă.

Generalităţi:


* ceapa decorativă se plantează toamna, în perioada septembrie - noiembrie, în sol bine drenat.
*  adâncime de plantare: 10 -15 cm cu distanţă între bulbi de 10 - 30 cm
*  înălţimea plantei:  90 -120 cm
*  perioada de înflorire: mai-iulie
*  planta se dezvoltă foarte bine în plin soare, dar suportă bine şi umbra parţială.
*  în perioada iernii, bulbii de ceapă decorativă pot fi acoperiţi cu folie, pentru a fi feriţi de îngheţ.
*  se poate planta şi în ghivece într-un amestec de pământ universal şi nisip.


Allium " Purple Sensation"





















Allium "Gladiator"




Allium "Albopilosum"

Succes în grădinărit! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu