Menţionez că toate fotografiile de pe acest blog sunt realizate de noi, iar marea majoritate a plantelor sunt fotografiate în propria noastră grădină.

duminică, 21 iunie 2015

Trandafirii - vise florale parfumate!

Majoritatea grădinarilor iubesc trandafirii. În fond, nu degeaba trandafirul este numit regele florilor. Este evident că nici o altă plantă nu îmbogăţeşte atât de frumos grădina cum o fac trandafirii. Îngrijirea corectă garantează o splendoare florală de durată.
Graţie bogăţiei de flori, tufele de trandafiri şi-au cucerit un loc stabil şi în grădina noastră. Aceste tufe sunt adevărate minuni florale, dând naştere unor "munţi de flori". Există tufe speciale pentru parcuri, de pildă, care sunt foarte potrivite pentru spaţii şi grădini mari, căci pot atinge o înălţime şi o lăţime de 2 m (cei mai mulţi trandafiri de parc înfloresc doar o singură dată, dar din plin); şi există tufe de trandafiri mai compacte. Acestea din urmă înfloresc de mai multe ori şi îşi orientează forţa, toată vara, în principal în formarea nenumăratelor flori, neglijând creşterea lăstarilor. Multe soiuri ating doar 1,5 m lăţime şi înălţime fiind ideali pentru grădini mai mici. Am realizat pentru voi un clasament al primilor 10 trandafiri preferaţi din grădina noastră, înfloriţi la ora actuală, care ne încântă prin culori, parfumuri şi vigurozitate.

1. Trandafirul nobil "Double Parfume" 

"Double Parfume" este preferatul nostru dintre cele 61 de soiuri pe care le avem. Mai este cunoscut şi sub denumirea de "Double Delight". Florile parfumate, ca nişte mingi sunt de un alb-crem şi roşu cireaşă. Pe măsură ce floarea se deschide, roşu se intensifică iar cremul aproape că dispare. Frunzele strălucitoare, care par imitaţie de piele sunt verzi închis şi foarte sănătoase. Soiul atinge o înălţime de 80 -100 cm. Câteva flori ale soiului "Double Parfume" sunt de ajuns pentru a înnobila un buchet de flori. 
Sfat: arată foarte bine în vază emanând un parfum seducător.



















2. Trandafir "Old Romeo"

Mai este cunoscut şi sub numele de "Osiria". Atinge o înălţime de 80-100 cm. Old Romeo nu are parfum, dar chiar şi aşa el impresionează prin florile catifelate de un roşu intens. Petalele sunt albe pe dos ceea ce îi oferă o eleganţă inconfundabilă.

3. Trandafir "Rumba"

Nu trebuie să lipsească din nicio grădină soiul "Rumba" cu flori în diferite noanţe de galben şi portocaliu. Trandafirul viguros şi rezistent la ger emană un parfum fin, are o formă compactă de 50-60 cm înălţime şi frunze lucioase .

4. Trandafir "Caribia"

Foarte viguros şi cu flori aparte se prezintă soiul înalt de 120 cm "Caribia". Este unul din trandafirii fără niciun parfum care îşi merită un loc în grădină.

5. Trandafirul nobil "Prinţesa - Kaiserin Farah"

Soiul "Prinţesa" face flori de culoarea caisei, care mai târziu devin portocalii. Atinge o înălţime de 80 -100 cm şi emană un parfum discret. Pe măsură ce bobocii se deschid, culoarea se intensifică.  Când florile sunt deschise la maxim seamănă cu trandafirii englezeşti.




















6. Trandafirul semiurcător "Falstaff"

Trandafirii englezeşti impresionează printr-o paletă cromatică largă şi un timp lung de înflorire. Trandafirul englezesc "Falstaff" ne îndulceşte vara cu o splendoare florală neîntreruptă. Florile au un miros unic şi foarte puternic. Cu o înălţime de până la 1,8 m, trandafirul este o tufă impresionantă.

7. Trandafirul nobil "Ingrid Bergman"

Cine putea aminti mai bine de neobişnuita actriţă decât acest trandafir parfumat şi cu o mulţime de flori de un roşu catifelat? Soiul Ingrid Bergman  face parte din categoria trandafirilor teahibrizi. Atinge o înălţime de 70-100 cm şi are frunze strălucitoare, verzi închis, foarte rezistente. Florile cresc solitare, pe tije lungi de aceia este preferat pentru vaze unde rezistă până la 10 zile. Petalele se deschid în spirală, din boboci alungiţi, eleganţi, aproape negri în prima fază. Parfumul este dulce - moderat. "Ingrid Bergman" este, în ansamblu, un trandafir robust, viguros, compact şi foarte rezistent la boli. A adunat câteva premii şi medalii de când a fost introdus de Poulsen în Danemarca. 

8. Trandafir "Buccaneer"

Soiul cu flori galbene "Buccaneer" este splendid. Florile cu tije lungi emană un parfum îmbietor. Atinge 90-120 cm înălţime şi se potriveşte perfect în stratul de tufe, lângă crinii "Conca d'Or". Soiul de trandafiri Buccaneer este foarte rezistent la boli.

9. Trandafir "Mainzer Fastnacht" 

Cu tonul de roz-mov nostalgic, soiul "Mainzer Fastnacht" atrage toate privirile. Florile mari ale acestui trandafir ceva mai pretenţios cresc pe o tije lungă şi se menţin bine în vază. Înfloreşte din iunie până la primul îngheţ şi mai poate fi întâlnit cu denumirea de "Sissi"
10. Trandafir "Schwarz Madona"

"Schwarz Madona" are un parfum fin. Culoarea florilor se asortează cu parteneri galbeni sau albi. Tufa  care face flori roşii atinge o înălţime de 80 -100 cm înălţime şi impresionează prin forma stufoasă şi frunzele închise la culoare.
Care este preferatul vostru? :)


Câteva sfaturi practice pentru îngrijirea trandafirilor

* Chiar şi în timpul verii, trandafirii au nevoie de îngrijire, pentru a-şi putea dezvălui din plin splendoarea florală şi pentru a rămâne sănătoşi şi viguroşi. Foarte importantă, de exemplu, este îndepărtarea regulată a buruienilor de la baza plantei şi afânarea pământului. Buruienile pot fi sufocate cu humus obţinut din scoarţă de copac măcinată, mai mult, aceasta previne desidratarea solului. Stratul de scoarţă de copac trebuie să aibă o grosime de 5 cm. Stratul nu trebuie aşezat până la baza trandafirului ci la câţiva centrimetri distanţă.
O doză suficientă de apă este foarte importantă mai ales la plantele tinere. Este mai bine să udaţi trandafirii o dată şi din belşug decât mai des, dar puţin. Nu udaţi plantele în timpul prânzului şi mai ales nu stropiţi cu apă frunzele şi florile. Acestea se ard foarte uşor. Aveţi grijă ca apa să se evapore repede, căci umiditatea oferă condiţii ideale ciupercilor. Sfat: un mic zid de pământ în jurul bazei plantei uşurează irigarea.
În timpul verii, puteţi să mai administraţi o doză de îngrăşământ trandafirilor dv., pentru a stimula o nouă înflorire. Îngrăşămintele care conţin azot trebuie folosite totuşi doar până la sfârşitul lui iunie, pentru că lăstarii noi să se poată maturiza până la venirea iernii. În septembrie, puteţi stimula rezistenţa la ger a plantelor cu îngrăşământ pe bază de potasiu. Produsele organice, cum este făina de oase, se administrează toamna, pentru următorul sezon. Ele se încorporează uşor, căci trebuie mai întâi descompuse de microorganismele din pământ.
În cazul trandafirilor care înfloresc de mai multe ori, trebuie să îndepărtaţi în mod regulat toate florile ofilite, pentru a stimula astfel formarea de noi boboci. Trandafirii care înfloresc o singură dată pot fi tăiaţi, dacă este necesar, după perioada de înflorire.
În cazul trandafirilor pe a căror tije cresc mai mulţi boboci, îi îndepărtăm pe cei mai mici, lăsând numai unul singur care să beneficieze de toată seva elaborată, pentru a obţine o floare bine dezvoltată şi cu cât mai multe calităţi decorative.
*  Pentru o bogăţie mai mare de flori, trandafirii căţărători se orientează orizontal pe spalieri. În felul acesta stimulaţi formarea lăstarilor laterali, pe care apar florile. Aveţi grijă să nu răniţi lăstarii când îi legaţi.
Puteţi cumpăra unele soiuri de trandafiri chiar şi vara, în ghivece. Aceste soiuri au deja o rădăcină puternică şi cresc fără probleme. Plantarea se face fără containărul ( ghiveciul) de plastic. Nu este nevoie să tăiaţi aceşti trandafiri, însă este important ca ei să aibă îngrăşământ şi apă din belşug. Trandafirii căţărători se aşează uşor oblic pe grilaje sau spalieri. 
Trandafirii preferă un pământ lutos, cu conţinut mic de humus. Un loc însorit, aerisit şi fără umezeală stătută în sol previne apariţia bolilor cauzate de ciuperci. În locurile umbrite, pericolul bolilor cauzate de ciuperci este mai mare, căci frunzele se usucă mai greu după ploaie. În locurile fierbinţi, fără curenţi de aer, trandafirii devin mai sensibili la atacul dăunătorilor. Când alegeţi locul de amplasare, luaţi în consideraţie şi aspectele de amenajare: culoarea florilor trebuie să se armonizeze cu celălalte plante din locul respectiv. Înălţimea şi lăţimea trandafirilor determină aşezarea acestora în fundal, sau dimpotrivă, în primul rând al straturilor de flori.
Cel mai bine este să cumpăraţi trandafiri despre care ştiţi că sunt de cea mai bună calitate; adică ei trebuie să aibă cel puţin trei lăstari puternici şi sănătoşi. Trandafirii de calitatea B au doar doi lăstari. Lemnul trebuie să fie de un verde închis şi neted, de asemenea, el nu trebuie să aibă crăpături sau pete. Rădăcinile trebuie să fie viguroase. Dacă le răzuiţi uşor cu unghia, trebuie să fie vizibil interiorul alb, şi nu un ţesut sticlos. Dacă trandafirii nu sunt împachetaţi, întrebaţi grădinarii sau vânzătorii asupra calităţii trandafirilor. Altminteri, citiţi cu atenţie indicaţiile de pe pachet şi căutaţi garanţia calităţii. Dacă vreţi să vă bucuraţi de trandafiri sănătoşi şi care fac foarte multe flori trebuie să cumpăraţi soiuri garantate, de la producători recunoscuţi.
Câmpurile de trandafiri de la Ciumbrud ... că tot vorbeam de producători renumiţi.
Trandafirii pot fi plantaţi toamna sau primăvara, însă cel mai bun moment pentru plantare este toamna, între mijlocul lui octombrie şi mijlocul lui noiembrie. Înainte de plantare, trandafirii trebuie scufundaţi neapărat pentru 2-3 ore într-o găleată cu apă, pentru ca rădăcinile să se hidrateze. Lăstarii trandafirilor încă neplantaţi se scurtează o treime, iar rădăcinile cu aproximativ 10 cm. Groapa trebuie să fie destul de adâncă, astfel încât rădăcinile să nu se îndoaie. Puţin compost stimulează creşterea trandafirilor. Locul de altoire al trandafirilor trebuie să se afle la circa 5 cm sub pământ.  Locul de altoire se află acolo unde lăstarii principali cresc lateral, din butucul rădăcinii. Trandafirii se udă din belşug şi se acoperă cu pământ, contra gerului.
 Cele mai multe soiuri de trandafiri se vând deja altoite. Pentru aceasta, mugurele unui soi nobil se îmbină pe un lăstar de măceş, care serveşte drept portaltoi şi care face rădăcinile şi o mică bucată de tulpină. Cum locul de altoire, puţin îngroşat, se află îngropat la 5 cm adâncime în pământ dacă trandafirul este corect plantat, acest portaltoi face deseori lăstari, care sunt denumiţi sălbatici. Deseori ei cresc puternic şi fac frunze mai mici decât soiul nobil. Aceşti lăstari sălbatici consumă inutil energia plantei şi trebuie îndepărtaţi imediat ce sunt descoperiţi. Dezgropaţi puţin baza trandafirului pentru a recunoaşte locul de unde răsare lăstarul şi apoi tăiaţi-l direct de pe tulpină. 
În regiunile cu climă aspră, iarna, trandafirii trebuie acoperiţi mai întâi cu pământ, apoi cu vreascuri de brad. Este important ca pământul pentru muşuroi să nu fie luat de la baza plantei., alminteri, puteţi dezgoli rădăcinile. Mult mai bine este să luaţi pământ din alt loc din grădină. Pentru muşuroaie, nu trebuie în nici un caz să folosiţi turbă. Astfel, pe de o parte protejaţi resursele naturale limitate de turbă. Pe de altă parte, stratul de turbă din jurul trandafirului se întăreşte iarna, devenind un adevărat zid de gheaţă, căci turba atrage şi înmagazinează apa.
Trandafirii se taie abia primăvara, căci iarna există pericolul ca gerul să deterioreze locurile de tăiere, astfel, trandafirul poate îngheţa.
Trandafirii îşi dezvăluie frumuseţea mai degrabă alături alţi companioni. Dintre aceştia trandafirii căţărători şi clematitele sunt în grădina noastră parteneri ideali. Viaţa în comun a celor două frumuseţi este foarte armonioasă. Mai multe despre clematite puteţi citi aici. 


* Cea mai frecventă boală la trandafiri este rugina. Ea determină apariţia, pe frunze, a unor pete negre - violet cu margini stelate, iar mai târziu frunzele se îngălbenesc şi cad. Soiurile sensibile trebuie stropite, preventiv, din timpul înmuguririi, cu soluţii contra bolilor cauzate de ciuperci, iar toamna trebuie îndepărtate toate frunzele infectate. Pentru un nou start de trandafiri, alegeţi soiuri cu garanţia calităţii. Este vorba de soiuri care au fost testate câţiva ani, în pepiniere, în privinţa rezistenţei la boli şi la dăunători.
 Trandafirii iubesc locurile însorite şi mai ales aerisite. În locuri înghesuite, în care aerul nu poate circula liber, trandafirii sunt ameninţaţi de atacul dăunătorilor. Menţineţi o distanţă de cca 50 cm faţă de alt arbust pentru ca frunzele să se aerisească bine şi să se usuce repede după ploaie. Pentru pureci eu stropesc trandafirii cu Mospilan pe care îl dizolv în 6 litri apă. Îi stropesc de câte ori este necesar.

De ce fel de tăiere au nevoie trandafirii?


Tăierea de la începutul lunii aprilie este foarte importantă nu numai pentru că menţine trandafirii sănătoşi, ci şi pentru că reglează creşterea şi stimulează înflorirea. Pentru tăierea trandafirilor, este valabilă, în general, următoarea regulă: trandafirii cu formă stufoasă se taie puţin, iar cei cu formă mai suplă, cum sunt trandafirii nobili, se taie puternic. Crenguţele moarte, deteriorate sau cele cu rugină se îndepărtează complet, ca şi lăstarii care se încrucişează. Lăstarii bolnavi trebuie aruncaţi la gunoi.
Trandafirii nobili: în cazul acestor specii, toate ramurile se scurtează cu aproximativ două treimi. Cu cât lăstarii sunt mai scurţi şi mai subţiri, cu atât mai puternic şi mai mult trebuie tăiaţi. În felul acesta, ei vor fi împinşi să crească de jos, formând astfel mai mulţi lăstari laterali, care mai târziu vor purta flori.
Tufele de trandafiri: tufele care înfloresc de mai multe ori se taie după aceleaşi principii ca şi trandafirii nobili, însă nu la fel de puternic, căci tufele au o  formă  mult mai stufoasă. Şi aici este valabilă regula: cu cât un lăstar este mai subţire, cu atât mai puternic trebuie scurtat ( până la 4 sau 5 ochi). Scopul este ramificarea mai bună a coroanei. O dată la 4-5 ani, lăstarii bătrâni trebuie îndepărtaţi de la bază, aceasta este cura de întreţinere. Tufele de trandafiri care înfloresc o dată trebuie tăiate cât mai puţin posibil.
Trandafirii căţărători: tăierea se limitează la îndepărtarea crengilor uscate şi la aerisirea uşoară. Mai importantă decât tăierea este dirijarea lăstarilor: orientaţi orizontal , ei fac mai multe flori.
Copăceii de trandafiri: vitalitatea şi bogăţia de flori a copăceilor de trandafiri se menţine datorită tăierii regulate efectuate primăvara, însă, înainte de a tăia, trebuie să ştiţi din ce categorie fac parte. În cazul copăceilor cu coroană dreaptă şi compactă, este vorba fie de o tufă sau de un trandafir nobil, fie de o tufă mică care creşte stufos. Pentru ca aceşti copăcei să-şi păstreze forma sferică a coroanei, lăstarii se scurtează până la 20-30 cm. În cazul copăceilor în cascadă sau atârnători, este vorba de obicei de tufe mici, cu formă arcuită sau de trandafiri căţărători altoiţi pe tufe înalte. Acestora li se scurtează ocazional lăstarii prea lungi, iar crengile bătrâne se îndepărtează complet în favoarea celor tinere. 


Miresmele trandafirilor

Parfumul unui trandafir nu este uşor de descris, cu atât mai mult cu cât se modifică în decursul unei zile. Mireasma cea mai puternică se simte în dimineţile însorite sau după o ploaie caldă. În funcţie de temperatură, uleiurile volatile din flori se evaporă. În zilele răcoroase, planta este mai puţin parfumată, pentru că nu are cum să atragă albinele. Acesta este de fapt motivul pentru care florile au un miros dulce: ele atrag astfel insectele care le polenizează. 
Succes în grădinărit! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu