Menţionez că toate fotografiile de pe acest blog sunt realizate de noi, iar marea majoritate a plantelor sunt fotografiate în propria noastră grădină.

duminică, 21 iunie 2015

Trandafirii - vise florale parfumate!

Majoritatea grădinarilor iubesc trandafirii. În fond, nu degeaba trandafirul este numit regele florilor. Este evident că nici o altă plantă nu îmbogăţeşte atât de frumos grădina cum o fac trandafirii. Îngrijirea corectă garantează o splendoare florală de durată.
Graţie bogăţiei de flori, tufele de trandafiri şi-au cucerit un loc stabil şi în grădina noastră. Aceste tufe sunt adevărate minuni florale, dând naştere unor "munţi de flori". Există tufe speciale pentru parcuri, de pildă, care sunt foarte potrivite pentru spaţii şi grădini mari, căci pot atinge o înălţime şi o lăţime de 2 m (cei mai mulţi trandafiri de parc înfloresc doar o singură dată, dar din plin); şi există tufe de trandafiri mai compacte. Acestea din urmă înfloresc de mai multe ori şi îşi orientează forţa, toată vara, în principal în formarea nenumăratelor flori, neglijând creşterea lăstarilor. Multe soiuri ating doar 1,5 m lăţime şi înălţime fiind ideali pentru grădini mai mici. Am realizat pentru voi un clasament al primilor 10 trandafiri preferaţi din grădina noastră, înfloriţi la ora actuală, care ne încântă prin culori, parfumuri şi vigurozitate.

1. Trandafirul nobil "Double Parfume" 

"Double Parfume" este preferatul nostru dintre cele 61 de soiuri pe care le avem. Mai este cunoscut şi sub denumirea de "Double Delight". Florile parfumate, ca nişte mingi sunt de un alb-crem şi roşu cireaşă. Pe măsură ce floarea se deschide, roşu se intensifică iar cremul aproape că dispare. Frunzele strălucitoare, care par imitaţie de piele sunt verzi închis şi foarte sănătoase. Soiul atinge o înălţime de 80 -100 cm. Câteva flori ale soiului "Double Parfume" sunt de ajuns pentru a înnobila un buchet de flori. 
Sfat: arată foarte bine în vază emanând un parfum seducător.



















sâmbătă, 6 iunie 2015

Clematite - Stele florale pe suporturi suspendate

Am căutat o plantă căţărătoare curajoasă, cu flori splendide, care să înflorească abundent mai mulţi ani. Am găsit Clematis, în traducere "lăstar flexibil", care pe lângă lăstarii lungi de câţiva metri ea oferă şi altceva: flori de vis. Clematita se numără fără îndoială printre cele mai frumoase plante căţărătoare. Cu flori bătute, simple, mici şi delicate ca nişte clopoţei sau mari cât palma, clematitele pot egala trandafirii căţărători în privinţa frumuseţii şi splendorii florale. Sunt plante căţărătoare ( lujerul cu aspect de liană are cârcei care-i permit plantei să se "caţăre" şi să se fixeze pe diferite suporturi), care ne încântă cu florile lor din primăvară până toamna, ele pot atinge până la 10 metri înălţime. Clematitele sunt cunoscute pentru varietatea lor: ele cuceresc orice suport de căţărat, înfrumuseţează straturile de flori, gardurile şi pereţii; peste pergole, ele creează acoperişuri înflorite şi dau naştere, alături de trandafiri, unor spectacole de vară fascinante.
Ea este regina neîncoronată a plantelor căţărătoare care îmbogăţeşte grădina noastră cu farmecul ei unic.