Menţionez că toate fotografiile de pe acest blog sunt realizate de noi, iar marea majoritate a plantelor sunt fotografiate în propria noastră grădină.

marți, 31 martie 2015

Dentiţa ( Bidens ferulifolia)

Bidens ( numită şi dentiţă sau doi dinţi) este o plantă potrivită pentru jardiniere şi suporturi suspendate. Îşi deschide, din aprilie până la primul îngheţ florile mici şi galbene pe tulpinile subţiri şi lungi. Aşezată în plin soare, ea creşte foarte repede, ajungând să creeze adevărate cascade florale într-un timp record. Uşor de îngrijit şi robuste, florile Bidens nu sunt influenţate de vânt şi ploaie. 

luni, 30 martie 2015

Million Bells în ghivece suspendate! O încântare pentru ochi!

Petuniile au suferit multe transformări în ultimii ani: alături de soiurile clasice, a luat naştere o nouă generaţie de petunii, foarte potrivite pentru decorarea ghivecelor, jardinierelor şi suporturilor suspendate. Există, astfel, pe de o parte soiuri care atârnă, cum sunt cele din seriile Solana şi Surfinia, şi, pe de altă parte, petunii cu flori mici, cum sunt Million Bells (cunoscute şi sub denumirile de mini petunii, Carillons sau Trailling). De fapt, acestea din urmă, nu sunt petunii adevărate, ci nişte rude foarte apropiate ale lor, aşa numiţii hibrizi Calibrachoa. Forma lor luxuriantă şi bogăţia de flori nu sunt depăşite de alte plante, dacă se bucură de o îngrijire corespunzătoare. 

duminică, 29 martie 2015

Crinii - Frumuseţi seducătoare (I)

Crinii, a căror denumire botanică este Lilium Candidum, se numără printre cele mai vechi plante de cultură din lume. Oamenii se bucurau de florile lor splendide deja de acum 5000 de ani. Prin încrucişări au luat naştere cele mai variate forme şi culori de flori. Unele soiuri fac până la 50 de flori pe o tulpină, altele miros foarte frumos. Mari sau mici, parfumaţi sau mai puţin parfumaţi, sălbatici sau nobili: crinii sunt splendizi şi nu trebuie să lipsească din nicio grădină sau terasă.

Ruşcuţa ( Adonis vernalis )

Ruşcuţa de primăvară este o plantă erbacee perenă din familia Ranunculaceae, cunoscută sub mai multe denumiri populare: bulbuc, buruiana-calului, dediniţă, floarea Paştelui. 

Muşcate căzătoare (Pelargonium peltatum)

Nici o altă floare de balcon nu are un spectru cromatic mai larg decât muşcatele care atârnă sau cele care cresc drept. Familia muşcatelor ( denumirea ştiinţifică Pelargonia ) este incredibil de variată. În timp ce soiurile căzătoare sunt foarte potrivite pentru jardinierele din balcon, pe pervaz, atât în interior cât şi în exterior, merg cele cu frunze parfumate.  Dacă muşcatele obişnuite vă impresionează prin florile mari şi colorate, la muşcatele parfumate frunzele joacă rolul principal.

sâmbătă, 28 martie 2015

Brânduşe ( Crocuşi)

În sfârşit se întâmplă un lucru îndelung aşteptat: vine primăvara! Martie este, din punct de vedere calendaristic, prima lună de primăvară. Cine priveşte cu atenţie natura va observa că se petrec schimbări fundamentale şi înviorătoare. În grădină, melancolia iernii este înlocuită de coloritul primăvăratic. Alături de ghioceii delicaţi şi viorelele parfumate, atunci când soarele străluceşte pe cer, apar deja în iarba proaspătă şi primele flori ale brânduşelor ( Crocuşi).
Brânduşa de toamnă